Zussen starten met De Kleerotheek, waar je kinderkleding kan ruilen

De zussen Steffie en Wendy Knockaert zijn de initiatiefnemers van de Kleerotheek. (foto BRU) © BRU
Redactie KW

Om de wegwerpmaatschappij een halt toe te roepen ging vzw Three Unity in het oude gemeentehuis in de Kerkstraat van start met het project ‘De Kleerotheek’. Zussen Steffie en Wendy Knockaert vonden hun inspiratie hiervoor bij de bibliotheek. In De Kleerotheek kan je echter geen boeken ruilen, maar kinderkleding.

Begin september opende De Kleerotheek de deuren en meteen wisten de eerste bezoekers dit nieuwe project te waarderen. De stuwende krachten achter dit project zijn Steffie Knockaert, die in het dagelijkse leven werkt in de buitenschoolse kinderopvang, en haar zus Wendy, die aanvankelijk leerkracht middelbaar onderwijs was, maar onlangs een carrièreswitch maakte en deskundige archiefbeheer werd bij de gemeente Kuurne.

“Het grote verschil met een kledingwinkel is dat je bij De Kleerotheek baby- en kinderkleding tot 12 jaar ruilt en niet aankoopt”, legt Wendy uit. “Kinderen zijn nog in volle ontwikkeling en groeien al snel uit hun pas aangekochte kleding. Dat is een dure aangelegenheid voor hun ouders. Om de wegwerpmaatschappij waarin we leven een halt toe te roepen, willen we met ons initiatief ervoor zorgen dat die kleding een tweede leven krijgt in plaats van onaangeroerd in een kast te blijven liggen of gewoon weggegooid te worden. We zien er wel op toe dat de kinderkleding die wordt binnengebracht nog van goede kwaliteit is. Alles wordt streng gecontroleerd op slijtage, scheuren of andere gebreken vooraleer het opnieuw wordt aangeboden. Ondertussen hebben we al een aanbod van 2.000 stukken, dat varieert van babykleding tot kleding voor 12-jarigen.”

praktisch

Wie gebruik wil maken van De Kleerotheek kan dit doen door lid te worden. “Leden betalen 10 euro administratieve bijdragen op jaarbasis”, gaat Wendy verder. “Elk kledingstuk dat je als lid binnenbrengt is punten waard. Deze punten kan je inruilen voor andere kleding in ons aanbod. Toch willen we ook mensen die geen kleding ruilen de mogelijkheid bieden om beperkt kleding aan te kopen, al is dit eigenlijk niet het principe waarmee we werken. Voor alle kersverse mama’s en papa’s hebben we trouwens goed nieuws, want wie ons opzoekt met haar of zijn baby en ons hun geboortekaartje nalaat, krijgt van ons een gratis jaarlidmaatschap. Het geboortekaartje zelf krijgt dan een speciale plaats in De Kleerotheek.”

De Kleerotheek is elke zaterdag open van 9 tot 12 uur, behalve als er een evenement plaatsvindt in het oude gemeentehuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier