Zuidwest-Vlaamse gemeenten zamelen voedseloverschotten voor bedeling in

© LOO
Redactie KW

Vanaf november 2018 gaat W13 met Food Act 13 van start. Het zijn de OCMW’s uit de regio en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) die met dit nieuwe project vooral vlees, vis, fruit en groenten bij de minder bedeelden uit het arrondisement Kortrijk willen krijgen. Onder meer de Voedselbank, Colruyt en Aldi werken eraan mee.

Food Act 13 wordt een regionaal voedseldistributieplatform voor voedseloverschotten. Philippe De Coene (voorzitter W13 en OCMW Kortrijk), Bram Deloof (ondervoorzitter W13 en voorzitter OCMW Kuurne) en Arnout Vercruysse (coördinator Food Act 13) lichtten het project toe.

Zowel de schaal, het brede partnerschap alsook de empowermentgerichte benadering zijn een primeur in Vlaanderen. Het project zorgt bovendien voor tewerkstelling. Door de oprichting van het project zullen immers acht doelgroepmedewerkers aan het werk gezet worden.

Philippe De Coene: “Het OCMW Kortrijk verdeelt al langer voedseloverschotten en Food Act Kortrijk bestond al, maar dit wordt grootser. Kortrijk was dan ook graag bereid om de lokale middelen en de expertise in te zetten in dit regionale verhaal. We zijn reeds twee jaar met het project bezig. Niettegenstaande onze regio doorgaat voor een welstellende regio, bewijzen de armoedecijfers echter het tegendeel. Het is de bedoeling om met dit initiatief niet minder dan 2000 Zuid-West-Vlaamse gezinnen die het minder breed hebben, te bereiken.”

“Een voedseldistributieplatform op dergelijke schaal is uniek in Vlaanderen”, pikt Bram Deloof in. “Overschotten zijn er genoeg maar om ze snel bij de mensen te krijgen, heb je een efficiënt logistiek model nodig waarbij alle partners in deze voedselverdeelketting nauw betrokken zijn. Bovendien is het een win-winsituatie voor het milieu. Een deel van de overschotten belandt zo niet op de vuilnisbelt”.

“Wij zullen dagelijks langsgaan bij een 15-tal warenhuizen om de overschotten op te halen”, legt coördinator Arnout Vercruysse uit. “De verse voeding zal een aanvulling zijn op de droge voeding die de Voedselbank West-Vlaanderen nu al verzamelt. Bovendien ligt ons gebouw pal naast dat van de Voedselbank. Dit biedt uiteraard heel wat voordelen. Zo’n kleine 50 voedselverdeelorganisaties zullen bij ons het voedsel ophalen.”

Met het nieuwe project wil men tevens overstappen van passieve voedselbedeling naar de rol van sociale kruidenier. Voorheen stond men in de rij voor een pakket waarvan men de inhoud pas thuis ontdekte. Nu zullen die mensen doelgericht kunnen kiezen, zoals in de winkel.

(DVZ – Foto Flickr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier