Zomerteam waakt over naleven coronaregels: “Er zijn er altijd die buiten de lijntjes kleuren”

Danny Van Damme, Ciska Van Loocke, Jan Deschacht en Sylvia David maken allen deel uit van het shoppingteam in de Kapellestraat. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Niet enkel de strandpolitie is nieuw deze zomer in Oostende. Ook het Zomerteam is nieuw in de Oostendse straten en wordt vooral ingezet om mensen te sensibiliseren omtrent de coronaregels. Zorgen dat de mensen afstand houden, hen attent maken op het dragen van een mondmasker,… “Grote problemen zijn er nog niet geweest”, zegt Griet Boedt, die het Zomerteam leidt.

Begin juli werd het Zomerteam in Oostende officieel in het leven geroepen, maar al sinds 11 mei worden in de Oostendse winkelstraten mensen wegwijs gemaakt door stadspersoneel. Met dat team als voorbeeld werd verder gebouwd aan een totaaloplossing om de toestroom van toeristen naar Oostende tijdens het hoogseizoen de baas te kunnen.

“Het Zomerteam wordt op verschillende plaatsen ingezet”, vertelt directeur Griet Boedt. “Zowel op het strand, de zeedijk en in de winkelstraten als op de randparkings; bij het station en bij de extra toiletten die door de stad geplaatst werden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen piekdagen en dagen dat het minder druk is. Op kalmere dagen zijn er zo’n 60 teamleden aan het werk. Bij drukke dagen loopt het aantal teamleden al snel op tot ruim honderd medewerkers, een mix van stadspersoneel en jobstudenten.”

Als mensen na wat schelden toch een mondmasker opzetten, is onze missie geslaagd

Het Zomerteam kwam er op specifieke vraag van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De burgemeester wou een veilig, maar ook comfortabel zomerseizoen”, legt beleidscoördinator Cindy Debeen uit. “Heel wat partijen zijn bij het Zomerteam betrokken waaronder het Economisch Huis, Toerisme Oostende, enzovoort. Uiteindelijk is in juni een plan opgemaakt met verschillende facetten van het toeristisch gebeuren in de stad. Met mensen op het veld, zone- en teamverantwoordelijken en coördinatoren.”

Welkom

Elke ploeg heeft een specifiek takenpakket. “De mensen die aan het station staan, daar begint het mee. We heten ze het welcoming team. Het woord zegt het zelf: zij verwelkomen de vele toeristen die de trein afstappen”, gaat Griet verder. “Vanaf dat punt staan onze mensen al open voor de eerste vragen en wordt er al druk gesensibiliseerd. Niet iedereen die de trein afstapt is bijvoorbeeld op de hoogte van de plicht om een mondmasker te dragen binnen de Oostendse bebouwde kom. Onze mensen brengen hen meteen als ze onze stad binnenkomen op de hoogte.”

Luna De Brabanter, Falke Knockaert en Kami Berton. Zij maken deel uit van het strandteam.
Luna De Brabanter, Falke Knockaert en Kami Berton. Zij maken deel uit van het strandteam.© JRO

Daarnaast is er het shoppingteam. “Zij maken de shoppers wegwijs in de binnenstad en geven duiding bij het circulatieplan in de Kapellestraat. Maar ook zij staan vooral in voor sensibilisering en uiteraard ook voor het beantwoorden van vragen door shoppers. De mensen op het strand en de zeedijk krijgen dezelfde taak opgelegd. Alleen komt hier ook het aanmeldingssysteem op drukke zomerdagen bij.”

Luna De Brabanter (19) en Kami Berton (19) maken deel uit van het strandteam. Falke Knockaert (21) is hun zoneverantwoordelijke. “Als zoneverantwoordelijke moeten we onze teamleden begeleiden in hun taken en uiteraard ook opvolgen dat ze die correct uitvoeren”, vertelt Falke. “Daarnaast bieden we ondersteuning bij problemen. Bijvoorbeeld als mensen agressief uit de hoek komen. Dan bellen ze hun zoneverantwoordelijke op. Als het extreem wordt, bellen we onze eigen teamleider en indien nodig halen we er de politie bij. Maar ondertussen zijn we een maand ver en politie hebben we nog niet in moeten schakelen.”

Nog veel vragen

“Wat niet betekent dat er mensen zijn die hardhorig zijn en als we aandringen wel eens verbaal agressief kunnen zijn”, vertelt Luna. “Maar gelukkig kunnen we ons daar over zetten. We weten dat we onze job doen en daar draait het tenslotte om.” Kami vult aan: “Als ze na hun uitspatting dan toch het mondmasker opzetten, dan zijn wij geslaagd in onze job.”

In de Kapellestraat lopen we Danny Van Damme (65) en Sylvia David (34) tegen het lijf. Figuurlijk dan, want afstand houden blijft de boodschap, ook in de winkelstraten. Zij maken deel uit van het shoppingteam en worden begeleid door zoneverantwoordelijke Jan Deschacht (22). Ciska Van Loocke (44) is dan weer de teamleider in de zone centrum. “Deze morgen kwamen enkel jobstudenten van verschillende winkels ons vragen of ze nu een of meerdere gezinsleden van hetzelfde gezin mochten binnen laten. De regel is duidelijk: er mag sinds woensdag in principe maar een lid per gezin de winkel binnen, eventueel met een kind onder de twaalf jaar”, vertelt Danny. De 65-jarige man is gepensioneerd en gaf zich vrijwillig op om te helpen bij het Zomerteam.

“Daarnaast zijn het de ondertussen al klassieke adviezen die we mensen meegeven. We wijzen hen op de mondmaskerplicht en uiteraard ook op het circulatieplan in de winkelstraten. Dat wordt over het algemeen goed opgevolgd. Echt grote problemen hebben we nog niet gehad, maar ook hier zijn er altijd mensen die proberen buiten de lijntjes te kleuren”, lacht Danny.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier