Zoek zelf je fietsroute en ontdek het Bakelandt Mysterie

Toerismeconsulent Jo Lottegier bij een bord dat de fietsers wegwijs moet maken. © RB
Redactie KW

Ook de gemeente Langemark-Poelkapelle neemt deel aan de campagne ‘Ik zomer West-Vlaams’. Woensdag werd er gestart met Het Bakelandt Mysterie, een soort escaperoom voor fietsers.

Dit mysterieuze verhaal is vermoedelijk de enige fietstocht waarvan het parcours zoek is. Het vertrekpunt ligt op de Markt in Langemark. Woensdag werd de nieuwe fietsroute voorgesteld op de markt, maar het weer was spelbreker. Dat kan het enthousiasme van de inrichters echter niet temperen.

De fietser moet aan de hand van het oplossen van raadsels, in ware escaperoomstijl, zijn of haar weg zoeken“, vertelt toerismeconsulent Jo Lottegier. “Fout rijden kan, verloren rijden echter niet. Een goede puzzelaar ontdekt een landelijk Langemark-Poelkapelle langsheen 28 kilometer goed berijdbare wegen. Rij je echter vaak mis, dan kan de tocht uitlopen tot 45 kilometer.”

Ludovicus Bakelandt

“Aan de tocht is ook een prijzenpot verbonden van 20 keer 25 euro Unizo-aankoopbonnen voor de zoekers die het best scoren. Bij een gelijk aantal punten geeft de schiftingsvraag de doorslag. Alle deelnemers krijgen ook een bon voor een gratis soft-ijsje. De tocht staat volledig in het teken van bendeleider Ludovicus Bakelandt, die twee eeuwen geleden de streek onveilig maakte.”

Deelnemingsformulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst voor Toerisme Langemark-Poelkapelle of in één van de toeristische infopunten (‘t Oud Gemeentehuis Poelkapelle, Steenstraete Bikschote of De Koornbloem Langemark).

Voorbeeld

Een voorsmaakje van een raadsel dat de zoeker wegwijs moet maken: om het Vrijbos te bewaken, werkt de bende van Bakelandt met een wachter en een wachtwoord. Bakelandt komt aan de ingang van het bos. De wachter zegt ‘twaalf’ en Bakelandt zegt ‘zes’, waarna hij binnen mag.

Daarna komt Rooie Zita af. De wachter zegt ‘acht’ en Rooie Zita zegt ‘vier’, waardoor ze ook binnen mag in het bos. Nu is Pé Bruneel aan de beurt. De wachter zegt ‘zes’, waarop Pé ‘drie’ antwoordt. Ook hij kan het bos binnen. Als laatste komt Pier de Bult aan De wachter zegt ‘tien’. Wat moet Pier den Bult zeggen om in het bos te geraken? (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier