ZING! brengt 400 schoolkinderen samen op het podium van De Spil in Roeselare

De STAP en basisschool De Brug werken samen voor het project Zing!. © Stefaan Beel
Redactie KW

Dit jaar komen de World Choir Games naar Vlaanderen en in aanloop zingen en spelen op 1 februari 400 Roeselaarse schoolkinderen een concert bijeen in De Spil. Eregast is de Koorvlam, zeg maar de Olympische vlam van de koorwereld.

De World Choir Games is wereldwijd de grootste wedstrijd voor koren en van 5 tot en met 15 juli is België het gastland. Gent en Antwerpen ontvangen 543 koren uit 68 landen, wat betekent dat zo’n 25.000 zangers naar ons land komen. Om dit project mooi in te leiden kunnen Vlaamse koren deelnemen aan een hele reeks trajecten. Een daarvan is de Koorvlam. De vlam wordt deze maand aangestoken en reist vervolgens van het ene kooroptreden naar het andere muzikale project. In Roeselare zijn het de STAP, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Adriaan Willaert en Stedelijke Basisschool De Brug die de handen in elkaar slaan en op 1 februari het project ZING! voorstellen in De Spil.

STAP/De Brug

“STAP wordt in 2021 honderd jaar”, vertelt directeur Dirk Lievens. “En de voorbereidingen voor dat feest zijn in volle gang. Een van die feestprojecten is rechtstreeks het gevolg van het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs. We willen meer gaan samenwerken met andere academies en vooral met andere vormen van onderwijs. Zo is de samenwerking met basisschool De Brug tot stand gekomen.”

“Kinderen ontdekken elkaars cultuur binnen een muzisch kader”

“We hebben samen een subsidie van het project Crossing Music/Arts in de wacht kunnen slepen. Bedoeling is dat kinderen in deze multiculturele tijd elkaars cultuur ontdekken binnen een muzisch kader. We hebben leraarsuren gekregen die componist, koordirigent en leerkracht Hans Helsen in staat stelt om zowel in de STAP als in De Brug het koorproject ZING! uit te werken. “

Verbinden

“We zijn vooreerst op zoek gegaan naar muziek uit de leefwereld van de kinderen”, legt Hans Helsen uit. “De Brug heeft een grote diversiteit binnen de muren en daar wilden we graag gebruik van maken dus maakten we niet alleen kennis met Vlaamse liederen die de kinderen meebrachten, maar ook met bijvoorbeeld Roemeense of Perzische muziek. Voor deze bonte verzameling liedjes heb ik nieuwe arrangementen geschreven. Het was geen evidentie om kinderen met weinig muzikale achtergrond plots én te laten zingen én vreemde talen te laten uitspreken. Straks gaan ze samen met het Symfonisch Orkest en het jongste orkest van STAP op het podium van De Spil staan. Ook de leerlingen van de klassen Woord doen mee.” “Dit kunstproject gaat volledig over verbinden”, vult Koen Dierynck, directeur van SBS De Brug, aan. “Leerlingen uit diverse scholen en groepen vinden elkaar. Ook leerkrachten delen hun expertise. Daarnaast leren onze leerlingen volhouden, streven naar perfectie, iets afwerken, bouwen ze aan hun zelfvertrouwen en doen ze podiumervaring op. Heel veel kinderen komen amper nog in contact met cultuur of met een cultureel centrum. Ik denk dat tijdens ZING! in De Spil voor hen een hele nieuwe wereld zal opengaan.” “Onze 63 vijfdeklassers en hun leerkrachten kijken met spanning uit naar 1 februari. En omdat we van onze inspanning niet enkel één avond willen genieten, staan we met het project op 16 mei ook nog eens op het podium in onze school zelf, want dan viert Stedelijke Basisschool De Brug haar 125ste verjaardag”, aldus nog Koen Dierynck. ZING! krijgt later op het jaar nog een vervolg. Dan wordt het project herhaald met een editie voor volwassenen koren en eentje voor andersvalide kinderen.

Info: Kaarten voor ZING! kosten 5 euro en zijn te koop in De Spil of via www.despil.be.

Meer info over de World Choir Games op www.wcg2020.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier