Zeevonk doet zeewater blauw oplichten: “Allermooiste natuurfenomeen van het land”

© Aäron Fabrice de Kisangani
Redactie KW

Langs verschillende stranden in de westkust was afgelopen weekend opnieuw het feeërieke natuurfenomeen van zeevonk te zien. Dat zijn algen in het zeewater die blauw licht produceren in de duisternis. Het levert indrukwekkende beelden op, zoals in Oostduinkerke dit weekend. Bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ ) vindt het een wonderbaarlijk verschijnsel. “Ik vind het in elk geval het allermooiste natuurfenomeen dat bestaat in ons land. Het kan voor mij zelfs tippen aan het noorderlicht.”

Volgens Jan Seys is de zeevonk er vroeg bij dit jaar. “Normaal gezien komt dit fenomeen pas voor tussen half mei en begin juli, maar de weersomstandigheden blijken nu al gunstig. Het zeewater is al ietwat opgewarmd, er is relatief veel zonneschijn en voldoende voedsel. Het zorgt ervoor dat deze algen zich razendsnel voortplanten tot ze met miljarden zijn. Eens er genoeg zeevonk is ontstaan, zijn ze in staat om blauw licht te geven bij duisternis. Het gaat om een chemische reactie die optreedt wanneer er beweging is in het water”, legt Jan Seys uit. Net daarom is zeevonk meestal te zien aan de branding, waar de golven kabbelen.

Overdag is de blauwe schijn van de zeevonk niet zichtbaar. Wel kun je die dan herkennen als een soort zalmroze film op het zeewater. “Als je dat zalmroze laagje opmerkt op het water, kan je er nagenoeg zeker van zijn dat het om zeevonk gaat. Keer ‘s nachts eens terug en er is grote kans dat je dit schouwspel van blauw licht te zien krijgt. Je moet uiteraard een beetje geluk hebben met de wind, want die kan spelbreker zijn. Al ga ik in deze tijden natuurlijk niet oproepen om zich massaal naar het strand te begeven”, aldus Seys

Volgens hem is het zelfs mogelijk dat voetstappen op nat zand blauw beginnen oplichten als er hoge concentraties zeevonk in het water zitten. “Ik vind het in elk geval het allermooiste natuurfenomeen dat er bestaat in ons land. Het kan voor mij zelfs tippen aan het noorderlicht”, besluit Jan Seys. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier