Yves Lampaert en Shari Bossuyt benoemd tot ereburger van Harelbeke

Camille Jonckheere

Wielrenners Yves Lampaert (31) en Shari Bossuyt (22) mogen zich voortaan ereburger van Harelbeke noemen. Het duo is niet oorspronkelijk afkomstig van Harelbeke, maar woont er wel al een tijdje. Hun prestaties gingen ook in de stad niet onopgemerkt voorbij. “Het leek ons een aangename afsluiter van het wielerseizoen om hen beide te benoemen als ereburger. De plannen voor de plechtigheid worden nu volop gemaakt”, zegt burgemeester Alain Top (Harelbeke).

Shari Bossuyt (22) afkomstig uit Kortrijk woont sinds dit jaar in Stasegem. Het afgelopen wielerseizoen werd Shari wereldkampioen ploegkoers op de baan, samen met Lotte Kopecky. Ze behaalde ook Europese titels op de baan, onder meer in de afvalrace en het omnium.

“Er is nog maar een officiële ereburger naast Shari en Yves”

Yves Lampaert (31) mocht deze zomer een dag rondrijden in de gele trui in de Ronde van Frankrijk, nadat hij de tijdrit op de eerste dag won. Met zijn talloze grappige West-Vlaamse uitspraken haalde hij al meermaals het nieuws. Hij groeide op in Ingelmunster en woont ondertussen al vijf jaar in Hulste. Beiden wonnen ze dit jaar ook de IJzeren Briek, de trofee voor de beste West-Vlaamse wielrenners van het voorbije seizoen, uitgereikt door De Krant van West-Vlaanderen.

Plechtigheid

Hun prestaties gingen ook in Harelbeke niet onopgemerkt voorbij. “Het leek ons een aangename afsluiter van het wielerseizoen om hen beide te benoemen als ereburger. Dat werd al goedgekeurd op de gemeenteraad, maar moet nu ook nog officieel in orde gebracht worden met een plechtigheid. Samen met hen zijn we een gaatje aan het zoeken in hun drukke agenda. Want ik heb vernomen dat zij al terug volop aan het trainen zijn”, zegt burgemeester Alain Top (Vooruit).

“Samen met hen gaan we nu op zoek naar een gaatje in hun drukke trainingsagenda om hen officieel te huldigen”

Harelbeke heeft nog maar een officiële ereburger, namelijk wielrenner Eli Iserbyt (25). “Vroeger hadden we daar geen exacte regels rond en gaven we bij een uitzonderlijke prestatie een stadsmedaille. De tennisser Xavier Malisse heeft een gekregen nadat hij de halve finale had gespeeld van Wimbledon. Maar ook acteur Wim Opbrouck mocht er al een in ontvangst nemen. Een aantal jaar geleden hebben we daar een reglement voor gemaakt en nu wordt dat telkens officieel beslist op de gemeenteraad”, legt Top uit. “Hoe lang de mensen al in Harelbeke wonen, speelt daar helemaal geen rol in. Iedere inwoner is een volwaardig lid van onze gemeenschap en daaro willen we hen als ereburger huldigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier