Yentl De Wispelaere opent met Wulder. de 27ste editie van Tobbedansen in Zulte

© MVW
Redactie KW

Yentl De Wispelaere (22) uit Machelen heeft de eer om met zijn band ‘Wulder.’ de 27ste editie van Tobbedansen te openen. Hij woont al een paar jaar in Deinze maar blijft een echte Machelenaar. “Ik ga nog elk jaar naar Machelen Gulde en Tobbedansen. Toen ze mij afficheerden als ‘Maolns talent’, was ik trots en zelfs een beetje emotioneel”, zegt Yentl.

Yentl groeide op in Machelen, studeerde zorgkunde aan Sint-Theresia in Deinze en werkt nu als opvoeder in het MPI van Bachte. In Machelen speelde hij ook voetbal bij KME Machelen. Nu is zijn enige hobby nog zijn muziek.

Ik zal misschien op het podium wel iets doen rond mijn vader

“Ik heb altijd al graag gezongen,” vertelt Yentl. Ik heb nooit muziekschool gevolgd, het is eigenlijk allemaal begonnen door een musical op de middelbare school. Ik was pas 16 en deed mee aan een opvoering van Het Lelijke Eendje, ik was de kikker,” lacht Yentl. “Maar in die musical zong ik ook een solonummer en achteraf kwamen mensen me vertellen dat ik wel goed zong, dat ik talent had.”

“Daarna ben ik meteen meer beginnen te zingen, ik heb eigenlijk niet getwijfeld. Achteraf gezien heb ik misschien wel spijt dat ik geen musical of dergelijk ben gaan studeren. Met mijn band Wulder. _ met een punt na de naam (!) _ zijn we nu ongeveer twee jaar bezig.”

Tiende optreden

“Het is begonnen bij de vader van mijn vorig lief. Hij speelde gitaar en telkens als ik daar was, begon ik wat mee te zingen met hem. Onze drummer is een collega van hem en toen kwam er nog een bassist bij en een tweede gitarist en een dik jaar geleden speelden we ons eerste optreden. Tobbedansen zal ons tiende optreden zijn.”

Yentl maakt niet alleen muziek, hij is ook net terug van Pukkelpop vorig weekend. “Op vrijdag stond ik op de gastenlijst van een band, anders was ik niet geweest. Maar ik ga wel graag alleen naar zo’n groot festival, je moet met niemand rekening houden, kan gaan zien wat je wil.”

“Mijn muzieksmaak is heel uiteenlopend, van hip hop tot rock en Nederlandstalige muziek. Ik heb Brihang gezien, Royal Blood, Compact Disc Dummies, … Franz Ferdinand was een hoogtepunt voor mij en bij Crystal Fighters heb ik mijn voet verstuikt. Equal Idiots ben ik ook gaan zien en van hen spelen we met Wulder. zelfs een cover.”

“Op Tobbedansen mogen jullie vooral onze Nederlandstalige nummers verwachten. Denk aan Stijn Meuris, De Kreuners en Raymond van het Groenewoud. Op het einde van het optreden heb ik daaromtrent nog een verrassing maar die verklap ik nog niet.”

Maolns talent

“Toen Tobbedansen mij aankondigde als ‘Maolns talent’ was ik heel trots en zelfs een beetje geëmotioneerd. Ik denk dat iedereen in Machelen dit wel weet, maar mijn vader heeft zelfmoord gepleegd. Hij was een graag gezien figuur in Machelen en ook mijn moeder kent er iedereen, ze werkt er nog. Daarom is optreden voor eigen publiek wel iets speciaals, ik zal misschien op het podium wel iets doen rond mijn vader.”

“Mijn moeder en ik wonen al vier jaar in Deinze intussen maar we komen nog veel in Machelen. Op Machelen Gulde ben ik er alle dagen en ook Tobbedansen sla ik niet over. Tobbedansen valt altijd samen met de eerste match van het nieuwe voetbalseizoen. Ze proberen die match ook altijd thuis te spelen zodat we eerst kunnen komen supporteren voor KME Machelen en daarna met heel de bende naar Tobbedansen kunnen trekken. Vorig jaar moest ik dat weekend naar een trouwfeest waardoor ik maar een halfuur kon blijven, maar ik ben dat halfuur dan toch geweest. Ik hoop zeker ooit terug in Machelen te komen wonen, daar droom ik van.”

Tobbedansen vindt plaats van vrijdag 30 augustus tot zondag 1 september. De vrijdag wordt geopend door Wulder. en daarna komen nog Plugged en Duplicate, twee heel uiteenlopende coverbands. Op zaterdag wordt het Tobbedansen zelf georganiseerd, om 14 uur gaat de eerste tobbe van de schans. In de vooravond zal er opnieuw veel muziek zijn. Om 22 uur volgt een spetterend vuurwerk.

Tobbedansen maakt de cirkel mooi rond en laat zijn feestweekend afsluiten door nog een Zultenaar: Michiel Fierens als DJ Proudmich uit Olsene zal tot diep in de nacht plaatjes draaien. (Jonathan Folens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier