WZC Hardoy en Natuurpunt De Torenvalk maken vogelvoederplaats

Redactie KW

In wzc Hardoy in Ardooie staat niet enkel zorg voor mensen hoog in het vaandel, ook de natuur krijgt voldoende aandacht. Hiervoor riep het wzc de hulp in van Natuurpunt De Torenvalk Tielt.

Willy en Mieke De Ruyter – vader en dochter – hebben een groot hart voor natuur. Mieke is teamleader verpleegkunde in wzc Hardoy en Willy is al jarenlang vrijwilliger bij Natuurpunt. Samen kwamen ze op het idee om een vogelvoederplek te maken op de binnenkoer van het wzc.

Vogel-zoekkaarten

Willy nam contact op met zijn Natuurpuntcollega’s en al snel kregen zij enthousiaste hulp van Natuurpunt De Torenvalk. In geen tijd stond er een voederplek in het midden van het terras. Ook heeft Natuurpunt De Torenvalk voor het wzc 20 vogel-zoekkaarten gemaakt, zodat geïnteresseerde bewoners de kleine gevederde bezoekers kunnen identificeren.

De voederplek is zo opgesteld dat iedere vogel er zijn maaltijdje kan vinden. “In de voederplek vinden de vogels hangende vetbollen en pinda’s, dat is vooral voor meesachtigen”, leggen Roland, Willy en Wouter uit. “De grondbak is voor scharrelende vogels, die graag een graantje of nootje zoeken tussen losse blaadjes en aarde. Dat zijn bijvoorbeeld vinken en putters. Ook is er een houten paal voor de grote bonte specht toegevoegd en pindakaas, speciaal gemaakt met gedroogde meelwormen. Dat is handig voor vogels die extra voeding nodig hebben in de winter. Kortom: voor elke vogel is er wat wils.”

“Het is bewezen dat de natuur een ondersteunende en helende werking heeft op de gezondheid, ook bij oudere of dementerende mensen”, vertelt Barbara De Poorter, directeur van wzc Hardoy. “Bij het zoeken naar activiteiten, of manieren hoe we onze bewoners kunnen triggeren of boeien, willen we het soms té ver zoeken. Vaak ligt iets leuks gewoon voor onze neus ligt, bevindt het zich in kleine, fijne dingen. Het lijkt ons zo waardevol om onze bewoners te kunnen bereiken via de natuur. Iedereen is er – bewust of onbewust – mee opgegroeid.”

Rustgevend tafereel

“De vogelvoederplaats installeren kende een wat eenzame start. Bewoners actief betrekken bij de installatie kon moeilijk omwille van de coronamaatregelen. Ondertussen zien we elke dag meerdere vogels aan de voederplaatsen. Onze bewoners zijn meer en meer gefascineerd door het kleurrijke palet van de natuur in al zijn pracht. Met zicht op het mooie natuurgebied kunnen zij elke dag een nieuw rustgevend tafereel ontdekken. Eigenlijk willen we deze unieke samenwerking nog verder zien groeien. We denken aan een informatieve workshop met onze bewoners, installeren van verrekijkers, een zintuigprikkelend terras met geurende bloemen voor het aantrekken van vlinders, kleurige planten, sfeerverlichting, voederplekjes, nestkastjes…

“Ons terras is de meest geschikte plek als ‘kleine voortuin’ van het natuurdomein De Waterbek. Het naar buiten gaan tot op het terras, zal onze bewoners in beweging zetten en hun zintuigen prikkelen. Het kan een nieuwe ontmoetingsplaats worden, in een welomgrensde en veilige omgeving. We zijn er van overtuigd dat deze samenwerking bijzonder uniek en hartverwarmend zal worden”, besluit Barbara De Poorter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier