Winnaars ‘Mijn Pop-uprestaurant’ vechten om naam ‘Tjops’

Karel Knockaert en Birger Allary in betere tijden: in 2017 wonnen de boezemvrienden Mijn Pop-uprestaurant. Nu staan ze tegenover elkaar. © VTM
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het zit er bovenarms op tussen Birger Allary en Karel Knockaert, het duo dat in 2017 het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant won met hun BBQ-concept Tjops. De gewezen boezemvrienden staan nu met getrokken messen tegenover elkaar. In de rechtbank van koophandel vechten ze om de naam Tjops.

Vierentwintig jaar: zo lang zijn Karel Knockaert uit Jabbeke en Birger Allary uit Ruiselede beste vrienden geweest. Een juridisch-financieel dispuut maakt nu een einde aan de vriendschap tussen de twee mannen die met hun barbecueconcept Tjops Mijn Pop-uprestaurantwonnen.

Tijd voor zichzelf

De zaken gingen bijzonder goed, maar na een drukke zomer besliste Birger vorig jaar om weer meer tijd voor zichzelf en zijn gezin te nemen. Karel zou de catering-afdeling op zich nemen, terwijl Birger zich zou terugplooien op barbecueworkshops in zijn Grill Academy in Ruiselede.

“Iedereen heeft dat kunnen zien en lezen in de kranten. Tussen ons werd dat ook schriftelijk en mondeling zo gecommuniceerd”, zegt Karel. “Dus ik heb dat cateringconcept verder uitgebouwd en er ook fors in geïnvesteerd, onder meer met een nieuwe foodtruck. Nu Birger merkt dat mijn project toch bijzonder goed gaat en ik een zéér goed gevulde agenda heb, komt hij ermee aanzetten dat hij toch ook een deel van de winst wil. Dat is de kern van de zaak.”

“Uiteraard kan ik daar niet mee akkoord gaan. Het doet me heel veel pijn dat we nu moeten procederen tegen elkaar. Wij zijn immers vierentwintig jaar lang best vrienden geweest. Ik heb hier dus wel hartzeer van.”

Merk mee opgestart

Birger heeft een andere visie op de zaak. “Aanvankelijk hebben we gepoogd om onder elkaar tot een overeenkomst te komen”, vertelt hij. “Als Karel alleen verder doet, is het toch logisch dat daar iets moet tegenover staan naar mij toe. Want ik heb mee het merk en het concept opgestart en het tot een succes gemaakt.”

“We geraakten er niet meteen uit en dan werden er advocaten bijgehaald. Er werd een financieel voorstel naar mij toe gedaan, maar dat was belachelijk laag. Ik kon daar echt niet mee akkoord gaan. En het is ook zo dat het depotrecht voor de naam Tjops op mijn naam staat. Nu rijdt Karel rond met een grote foodtruck met daarop de naam Tjops, maar dat mag hij helemaal niet doen.”

Restaurant in Knesselare

Karel beweert dan weer dat Birger het depotrecht pas registreerde, zes maanden nadat hij uit de zaak stapte. Nu is het aan de rechtbank van koophandel om te oordelen. De zaak werd woensdag ingeleid.

“Wij zijn bijzonder goed bezig en ik betreur dan ook dat Birger zo reageert. Maar goed, ik werk verder en binnenkort, half oktober, openen we zelfs een eigen Tjops-restaurant in Knesselare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier