Willem (25) wil duizend kilometer lopen voor vader die vijf jaar geleden overleed

Willem wil tegen 21 augustus 1.000 kilometer gelopen hebben. Die dag, vijf jaar geleden overleed zijn vader.©Jeffrey Roos JRO
Willem wil tegen 21 augustus 1.000 kilometer gelopen hebben. Die dag, vijf jaar geleden overleed zijn vader.©Jeffrey Roos JRO
Jeffrey Roos

Willem Verhoest (25) plant een mooi eerbetoon aan zijn vader Koenraad die vijf jaar geleden overleed. Hij wil 1.000 kilometer lopen tegen 21 augustus, de sterfdatum van zijn vader, en dat voor Kom op tegen Kanker. Koenraad overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. Hij werd amper 55 jaar.

“Je denkt dat het jouw gezin niet kan overkomen, maar plots word je er toch mee geconfronteerd.” Willem heeft het overlijden van zijn vader dan wel een plaats kunnen geven, het gemis blijft groot. Op 21 augustus overleed Koenraad nadat hij een jaar daarvoor te horen kreeg dat hij slokdarmkanker had. “Mijn vader werd snel nog geopereerd, maar er waren al uitzaaiingen”, vertelt Willem. “Het was een heel zware periode voor ons gezin en dat is het nog steeds. Het verdriet slijt dan wel, maar het is iets wat je nooit kwijtraakt.”

Normen en waarden

Koenraad liet zijn vrouw en zijn drie zonen achter. Hij was graag gezien en had veel vrienden. “Nog steeds krijg ik hartverwarmende berichten van zijn vrienden, maar ook als familie hebben we enorm veel steun aan elkaar gehad”, gaat Willem verder.

(lees verder onder de foto)

Op het loopshirt van Willem staat een portret van zijn vader.© JRO
Op het loopshirt van Willem staat een portret van zijn vader.© JRO

“Nu ik ouder ben geworden, merk ik dat ik steeds meer op mijn vader gelijk en daar ben ik blij om. Ik probeer me ook naar zijn normen en waarden te gedragen. Sinds de dood van papa geniet ik ook meer van de kleine dingen, want onze tijd hier kan beperkt zijn. We moeten van elke dag genieten. Niet alleen van jezelf, maar ook van en met de mensen rond je heen. Je moet doen wat je gelukkig maakt, daar draait het om.”

Marathons

De laatste jaren concentreert Willem zich op lopen. “Ik liep al enkele marathons, ik kan echt genieten van het lopen. Al even speel ik met het idee om mijn vader op een of andere manier te eren. Maar daaraan wou ik ook een gift aan Kom op tegen Kanker koppelen. Die mensen hebben zoveel voor mijn vader gedaan in het laatste jaar van zijn leven. Ook het verplegend personeel en de dokters hebben alles gedaan wat ze konden, maar het mocht niet baten”, zegt Willem gelaten.

Prachtmens

Willem wil tegen 21 augustus 1.000 kilometer lopen onder de noemer ‘1000 km voor mijn vader’. “Mijn vader overleed die dag vijf jaar geleden. Mama belde me die dag in augustus dat het niet zo goed ging met papa. Ik kon maar beter snel langskomen bij hem. Ik was op dat moment in Gent om herexamens te maken. Ik ben meteen vertrokken en maar best ook. Het was meteen de laatste keer dat ik hem gezien heb. Nog steeds heb ik moeite om zijn overlijden te aanvaarden. Ik probeer me op te trekken aan de mooie herinneringen aan mijn vader die ik blijf koesteren. Hij was een prachtmens. Ik hoop dat ik minstens even goed mag zijn als hij. En een even grote steun mag zijn voor mijn kinderen zoals hij dat was voor zijn kinderen.”

Wie Willem wil steunen op zijn tocht kan een bijdrage leveren door te storten op rekeningnummer BE29 2850 3408 9364 met de vermelding ‘1.000 km voor mijn vader’. “Daarnaast mag je ook een leuke anekdote of boodschap vermelden”, besluit Willem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.