Wieltjesgracht breidt uit met herstelverblijf

We zien v.l.n.r. Marieke Cloet (OCMW-voorzitter), Stefaan Depraetere (directeur stad Ieper en OCMW Ieper), Sabine Goudeseune, Steve Meseure, Veerle Verkin, Marnix Vieren (directeur vzw Wieltjesgracht), Daniël Pauwels, Stef Deboutte, architect Toon Breyne en burgemeester Jan Durnez. (Foto EG)
Redactie KW

Het woon-zorgcentrum vzw Wieltjesgracht breidt uit. De eerste steenlegging van deze nieuwe uitbreiding vond plaats in aanwezigheid van de raad van bestuur van de Vereniging OCMW Wieltjesgracht, ingenieur-architect Toon Breyne en de directie van het woon-zorgcentrum. Er wordt verwacht dat de bouw eind 2019 in gebruik genomen zal kunnen worden.

“De gronden en gebouwen in de Lange Torhoutstraat werden in de twaalfde en dertiende eeuw gebruikt door de Ieperse bruggraven”, schetst directeur Marnix Vieren de geschiedenis. “Op deze gronden werd rond 1245 het klooster van de Minderbroeders ingeplant. In 1794 werd Ieper bij Frankrijk ingelijfd en werd de Recollettenkerk omgevormd tot een Temple de Bienséance. Later werd het terrein herschapen tot een groentenhof en stedelijke blekerij om de was te bleken. Vanaf 1840 was er nood aan een nieuw krankzinnigengesticht. In de negentiende eeuw werd het volledige terrein door het stadsbestuur afgestaan aan het Bestuur van de Burgerlijke Godshuizen (het latere OCMW, red.). Het gebouw in de Torhoutstraat werd in februari 1912 geteisterd door een zware brand. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de gebouwen grotendeels vernield. In 1922 werd het hospitaal gebouwd op de terreinen van het vroegere krankzinnigengesticht. Dit Onze-Lieve-Vrouwehospitaal met het klooster OLV Gasthuis zou als ziekenhuis dienst doen tot 1989. Daarna deed het dienst als rust- en verzorgingstehuis.”

Wachtlijsten

“In juni 2004 werden de nieuwe gebouwen van het huidige woon- en zorgcentrum in gebruik genomen en werden de vroegere gebouwen van het ziekenhuis afgebroken met uitzondering van de kapel en het vroegere klooster, wat nu een dagverzorgingscentrum is. Het rusthuis had toen een capaciteit van negentig bewoners”, vervolgt Marnix Vieren. “Op de plaats van het moederhuis wordt nu, in het verlengde van het huidige woon-zorgcentrum, een herstelverblijf opgetrokken. De ouderenzorg staat niet stil en steeds meer ouderen zijn op zoek naar een oplossing. Daarom werd in 2010 al beslist om uit te breiden met woonunits om zo tegemoet te komen aan de groeiende wachtlijsten. Hierdoor kunnen vandaag 106 bewoners verblijven in het woon-zorgcentrum.”

De Vereniging OCMW Wieltjesgracht heeft in samenspraak met de vzw Wieltjesgracht beslist om ook aan te bouwen aan de andere zijde van het woon-zorgcentrum en om in een eerste fase vijftien kamers met bijhorende leefzalen bij te bouwen. “Hiermee komen we tegemoet aan de toenemende vergrijzing en bieden we een gedifferentieerd zorgaanbod. Dit erkend herstelverblijf zal dan ook tegemoet komen aan de stijgende vraag om na een korte revalidatie terug te kunnen keren naar de thuissituatie. Dit aanbod speelt dan ook volledig in op de recente ontwikkelingen in de eerstelijnszorg, waar zo lang mogelijk thuiswonen en liefst in een eigen regio hoog in het vaandel gedragen wordt.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier