Wielerliefhebbers genieten met volle teugen van E3 Classic Harelbeke

Supporters trotseerden het natte weer. © Tom Devos
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Al vroeg in de voormiddag vonden wielerliefhebbers hun weg naar de E3 Arena, de startplaats van E3 Saxo Classic. Minder volk dan vorig jaar omdat het koud was met druilige weer, motregen en bij wijlen een gure wind. Het merendeel van de 1.200 toeschouwers kwam pas toe bij de ploegenvoorstelling.

Wielerkenner Michel Wuyts omschreef ooit de E3 Harelbeke, zoals het vroeger bestond, als Vlaanderens spectaculairste koers. “Nu is het E3 Saxo Classic en het is nog altijd spectaculair.”

Ploegenvoorstelling

De wedstrijd zelf was spannend met een niet vast te leggen scenario. Wat wel tot op de seconde vastlag was het scenario rond de wielerwedstrijd in de intussen bekende E3 Arena aan het Forestiersstadion: van Radio 2 live-uitzendingen, een reuzenrad en gadgets uitdelen, tot de traditionele ploegenvoorstelling op een gigantisch podium en een stunt met vier vliegtuigen.

Het enige wat niet kon voorbereid worden, was het weer met motregen, meer regen en een gure wind. “We hebben de opening in de E3 Arena nog nooit gemist in al die jaren dat we de E3 volgen”, zeggen spitsbroeders Tom en Peter.

“Slecht weer of niet, we komen om de opening en de koers te zien op groot scherm en ook om de sfeer te proeven. Natuurlijk horen daar enkele vrienden en een pintje bij”, knipogen de kompanen. “Het is hier altijd een gezellige drukte.”

Laura Lynn

Donald en Mariette kwam speciaal voor enkele renners naar de ploegenvoorstelling. “Echte favorieten heb ik eigenlijk niet, maar er zijn er toch altijd twee of drie die eruit springen: Wout van Aert, die hier de derde keer op rij kan winnen, en Mathieu van der Poel die blijkbaar in topvorm verkeert. Ik wil die mannen wel eens live zien”, aldus Donald.

“Wie de derde is die er uitspringt moet ik nog over nadenken: misschien Tiesj Benoot.” Na de podiumceremonie dropen veel toeschouwers af naar de cafetaria’s of de cafés. “Het is nog even wachten op het optreden van Laura Lynn”, zegt Mariette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier