Van der Poel profiteert van slippertje Van Aert en wint na solo van ruim 40 kilometer E3 Classic Harelbeke

Wereldkampioen Mathieu van der Poel won voor het eerst in zijn carrière de E3 Saxo Bank Classic. © BELGA/DIRK WAEM

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) heeft vrijdag de 66e editie van de E3 Classic (1.UWT) op zijn naam geschreven. De 29-jarige Nederlander reed na 207,6 kilometer, met start en aankomst in het West-Vlaamse Harelbeke, solo over de meet. Jasper Stuyven werd tweede, Wout van Aert derde.

Van der Poel zette zijn solo op ruim veertig kilometer van de finish op, toen hij op de Paterberg wegreed uit een kopgroep en hierbij profiteerde van een slippertje van Wout van Aert.

De renner van Visma-Lease a Bike zette de achtervolging in, maar kon de wereldkampioen van 2023 niet meer bijbenen. Jasper Stuyven kwam nog bij Van Aert, die zijn landgenoot van Lidl-Trek de tweede plaats gunde, op goed anderhalve minuut van Van der Poel.

Eerste zege

De E3 Classic stond deze editie met stip aangeduid bij de wielerfans in de Lage Landen en ver daarbuiten. Wout van Aert en Mathieu van der Poel kruisten er immers voor het eerst dit wegseizoen de degens.

Van bij de start ging het gashendel helemaal open. Diverse aanvallen volgden elkaar op en de nervositeit in het peloton zorgde meteen voor enkele valpartijen. Onder de slachtoffers onder meer Timo Roosen, Alberto Bettiol, Christophe Noppe en Per Strand Hagenes. Deze laatste twee verlieten daarop de koers en zo moest met de opgave van de Noor de ploeg van Wout van Aert het met een mannetje minder doen.

Kopgroep met tien

Na een uur koers stond er 51,5 kilometer op de teller en bleef het zeer onrustig. Na goed 65 kilometer vormde zich, in schijfjes, toch een kopgroep met tien renners: Jelle Vermoote, Sander De Pestel, Mathis Le Berre, Emil Herzog, Rémi Cavagna, Lorenzo Milesi, Niklas Märkl, Ivo Oliveira, Jannik Steimle en Jonas Abrahamsen.

Zij kregen een maximale voorgift van 4:30 van het peloton. Traditioneel kwamen de grote namen naar voor op de Taaienberg. Mathieu van der Poel kwam daar als eerste, van het peloton, boven en trok meteen fiks door.

De wereldkampioen sloeg meteen een kloof maar werd wat verderop gegrepen door een groepje van zowat 30 renners met daarbij onder andere Wout van Aert, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Matteo Trentin, Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot, Kasper Asgreen, Biniam Girmay, Oier Lazkano, Tim Wellens, Brent Van Moer en Julian Alaphilippe.

Paterberg

Versnellingen van Mads Pedersen en Mathieu van der Poel zorgden ervoor dat de voorsprong van de tien vroege vluchters zeer snel slonk. Ter hoogte van de Stationberg verdapperde Mathieu van der Poel andermaal. Wout van Aert pareerde heel gezwind en gretig.

Met nog 55 kilometer voor de boeg werden de vroege vluchters gegrepen door de groep WVA met MVDP. De Spaanse kampioen Lazkano imponeerde op de Kapelberg en trok met een kleine voorgift naar de, na een grondverzakking gerestaureerde, Paterberg. Aan de voet van die helling in kasseien sloeg Wout van Aert tegen de vlakte en ging Mathieu van der Poel versnellen.

Oude Kwaremont

Op de top van de Oude Kwaremont, de derde laatste helling van de dag, reed de wereldkampioen 25 seconden voor Wout van Aert en 35 seconden voor op een achtervolgend groepje met daarbij Matteo Jorgenson, Biniam Girmay, Stefan Küng, Jhonatan Narvaez, Jasper Stuyven, Matej Mohoric, Tim Wellens en Oier Lazkano.

Ter hoogte van de Karnemelkbeekstraat sloop Van Aert stilaan naar het achterwiel van de Nederlander. Bij het opdraaien van de kasseien van de Varentstraat was de voorsprong van Mathieu van der Poel echter opnieuw opgelopen tot 25 seconden op Wout van Aert. Tim Wellens, Jasper Stuyven, Biniam Girmay, Matteo Jorgenson en Jhonatan Narvaez volgden op 1:15.

Eerste zege

De wereldkampioen stoomde netjes naar Harelbeke toe terwijl achter zijn rug op vijf kilometer van de finish Jasper Stuyven naar Wout van Aert reed. Girmay van zijn kant boog het hoofd en zakte weg. Stuyven nam de maat van WVA, die het liet lopen, in de sprint voor de dichtste ereplaats. Tim Wellens eiste de vierde plaats op voor de Amerikaan Matteo Jorgenson (vijfde).

Mathieu van der Poel pakte zijn eerste zege dit seizoen en volgt Wout van Aert op, die de E3 Classic al won in 2023 en 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier