Westhoekburgemeesters pleiten voor behoud rechtbanken in Ieper en Veurne

© gf
© gf
Redactie KW

De burgemeesters van de Westhoek, verenigd in het Westhoekoverleg, pleiten voor het behoud van nabijheidsrechtbanken in Ieper en Veurne. Ze doen dat omdat ze vrezen dat na een wetswijziging van het gerechtelijk wetboek deze rechtbanken en nabijheid van justitie zullen verdwijnen.

Op de tafel van de federale regering ligt het wetsontwerp tot wijziging van artikel 186 van het gerechtelijk wetboek. Dat artikel regelt de organisatie van de rechtbanken van eerste aanleg, arbeids- en ondernemingsrechtbanken in ons land. Het bestaan van de verschillende afdelingen is nu nog verankerd in de wet maar zou na de wetswijziging overgeleverd zijn aan een beslissing van de rechtbankvoorzitters. Het Westhoekoverleg vreest dat dit zou betekenen dat het snel tot een afschaffing van de landelijk gelegen rechtbanken zal leiden. “Deze bezorgdheid werd na het burgemeestersoverleg van de Westhoek aan de minister van justitie overgemaakt”, aldus voorzitter van het Westhoekoverleg en Poperings burgemeester Christof Dejaegher. “Er zal ook een motie aan de gemeenteraden van de Westhoek voorgelegd worden om het verzoek tot behoud van nabijheidsrechtbanken kracht bij te zetten.”

Decentraliseren dankzij digitalisering

Het Westhoekoverleg vindt dat het voortbestaan van de verschillende rechtbanken wettelijk verankerd moet blijven. “Het wegtrekken van justitie uit de nabijheid van rechtszoekenden is wel degelijk problematisch”, klinkt het . “Indien gerechtsgebouwen en zittingen in landelijke regio’s verdwijnen, zal dit het vertrouwen in justitie verminderen. Ook de rechtshulp zal verdwijnen, vermits de advocatuur in grote mate de rechtbanken zal volgen en met andere woorden ook geleidelijk aan nog slechts beperkt aanwezig zal zijn in die regio. Als er ingezet wordt op efficiëntie door digitalisering moet er niet ook tegelijk fysiek gecentraliseerd worden, integendeel. De huidige economische tendens om opnieuw te decentraliseren dient eerder te worden gevolgd. Decentraliseren wordt mogelijk gemaakt door de efficiëntie van digitalisering : opnieuw lokaler, menselijker.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier