“Werp je masker af”: Caitlin (16) wil mensen hart onder de riem steken met podcast

Caitlin en haar mama Melissa zijn twee handen op één buik. © gf
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Caitlin Hersens (16) uit Wervik zet het negatieve om in iets positiefs. Ze werd gepest op school en maakt daar nu een podcast over. Haar doel is om het taboe rond mentale problemen weg te werken. “Op sociale media dragen we een masker en ik wil een oproep doen om wat vaker je ware gezicht te tonen.”

De middelbare school roept voor velen leuke herinneringen op: de basis voor het latere werkleven wordt er gelegd, je leert er vaak vrienden voor het leven kennen en de eerste stappen in het nachtleven worden gezet. Toch moeten we een belangrijke kanttekening maken. Voor veel mensen is het net een lastige periode door de grote groepsdruk, pestgedrag en het zoeken naar jezelf, om maar enkele oorzaken op te noemen.

In een maatschappij die steeds meer wordt gedomineerd door sociale media, gaat opgroeien gepaard met een voorgeschoteld schoonheidsideaal waar jonge vrouwen onmogelijk kunnen aan voldoen en dat leidt vaak tot een negatief zelfbeeld. Dat zullen ouders van jongvolwassenen zeker bevestigen, maar die problemen worden weinig belicht. Daar wil Caitlin Hersens (16) uit Wervik graag verandering in brengen. Ze startte begin februari haar podcast en beheert een TikTok-pagina met meer dan 4.000 volgers en video’s tot 15.000 views halen.

Taboe

Caitlin wil met haar sociale mediakanalen het taboe rond mentale problemen doorbreken. “Op sociale media lijkt het alsof iedereen altijd gelukkig is, maar de werkelijkheid is anders. Als je dan toch video’s post waarin je ongelukkig bent, dan noemen mensen je een aandachtszoeker. Velen dragen op sociale media dus een masker. Ik wil een oproep doen om dat masker te laten vallen.”

Ook zou Caitlin graag een kentering zien in het onlinelandschap naar een échte weerspiegeling van de realiteit: “Meisjes bewerken hun foto’s vaak, zodat hun acné niet meer te zien is. Iedereen lijkt zo een egale huid te hebben. Het is gewoon meer fake dan dat het echt is. Op TikTok zie ik soms video’s verschijnen van mensen die zich bewust tonen met hun acné en dan zeg ik: “Chapeau dat je dat doet. Helaas zijn zij nog steeds een minderheid.”

Uitlaatklep

Caitlin twijfelde eerst over het format waarin ze haar boodschap zou brengen. Zo schreef ze eerst nog een boek, maar hakte ze later de knoop door en koos ze voor een podcast. “Schrijven is voor mij altijd een uitlaatklep geweest, maar ik hield er ook van om gewoon live op TikTok te gaan en te spreken voor mensen. Dan hoorde ik weleens dat ik een rustgevende stem had en dat ik er meer mee moest doen. Ik was er eerst wat onzeker over, maar zette toch de stap”, vertelt ze.

“Ik wil een YouTubekanaal opstarten en kledij ontwerpen”

“Ik ben vroeger heel erg gepest geweest en nu eigenlijk nog steeds. Het is vooral mentaal pesten en dan is het moeilijk om de vinger erop te leggen. Er zijn wel leerlingenbegeleiders en leerkrachten, maar als je naam bijvoorbeeld niet genoemd wordt bij het pesten, dan is het soms moeilijk voor de leerkracht om het door te hebben. Ik vind dus dat scholen nog meer werk moeten maken van een anti-pestbeleid.”

Gezondheid

En zo hoopt Caitlin binnenkort haar verhaal te kunnen doen in scholen in de regio. Te beginnen met haar eigen school, RHIZO Lifestyleschool Kortrijk. De thema’s die ze in de podcast behandelt, zijn heel uiteenlopend, van bouwen aan zelfvertrouwen, je stem laten horen tot gezondheid. “Het thema gezondheid is extra belangrijk voor mij. Mijn mama is namelijk al 10 jaar ziek. Je hebt maar één lichaam en je moet het echt koesteren. Mentale en fysieke gezondheid zijn sterk aan elkaar gekoppeld.”

Moeder Melisa Hersens is alleszins heel trots op haar oudste dochter: “Ik ben heel blij om te zien wat Caitlin allemaal doet en steun haar voor de volle 100%. Met mijn gezondheidssituatie is dat niet evident: de helft van de dagen geraak ik niet uit bed, maar haar drive geeft me ook energie. Caitlin helpt me ook enorm bij de huishoudelijke taken. Ze is mijn mantelzorgster. We lijken soms geen moeder en dochter meer, maar elkaars beste vriendinnen.”

trouwe fans

Energie heeft de 16-jarige alleszins niet te kort. Naast het schrijven en podcasten, heeft ze ook al een lied geschreven. Ze doet dan ook een oproep naar producers om contact op te nemen. Daarnaast is ze van plan om een YouTube-kanaal te starten en een eigen kledinglijn uit de grond te stampen. Is het dan niet soms te veel? “Soms denk ik zelfs dat ik nog te weinig doe, want ik wil niet falen en zal blijven doorzetten. Er zijn haters die m’n podcast in het belachelijke trekken, maar er zijn ook al trouwe fans die me de moed geven om door te zetten.”

Beluister de podcast op Open Spotify. Een kijkje nemen op Caitlins TikTok? www.tiktok.com/@caityyycaitlin.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier