Werner Mareels uit Tielt zweet Facebook-bans uit: “Corona maakte van mij een zuurdere mens”

Werner Mareels: “Mijn geliefde cultuursector is aan zijn lot overgelaten in heel deze crisis.”©Wouter Meeus
Werner Mareels: “Mijn geliefde cultuursector is aan zijn lot overgelaten in heel deze crisis.”©Wouter Meeus
Tom Van Houtte

Pro Musica-gezicht Werner Mareels uit Tielt heeft pas een Facebook-ban van een maand moeten uitzweten. Trots is hij daar niet op, maar hij wil wel zijn verhaal kwijt, om aan te tonen hoezeer de coronamaatregelen hebben ingehakt op zijn normaal erg drukke muzikale leven als alleenstaande gepensioneerde. “Ik geef toe: corona maakte van mij een zuurdere mens.”

Voor ons zit een geëmotioneerde Werner Mareels. Iets meer dan twee weken geleden overleed zijn 90-jarige moeder Julie Bollaerts. “Ik zit op mijn tandvlees”, zegt Werner, meteen verwijzend naar zijn grootste frustratie. “De gewezen Amerikaanse president Trump mocht op sociale media de massa aanzetten tot de bestorming van het Capitool, maar Facebook liet me nog niet toe om het overlijden van mijn moeder met de buitenwereld te delen.”

Laat ons beginnen bij het begin. In de kerstperiode stuurde je een mail naar het stadsbestuur en politiezone Regio Tielt om hun aanwezigheid op Facebook te herbekijken. Waarom?

Werner Mareels: “Facebook bemoeit zich in mijn ogen veel te veel met wat je als gebruiker neerschrijft. Ik vind dat overheden daar beter wegblijven, er zijn andere communicatiemiddelen genoeg waarmee ze hun boodschappen kunnen verkondigen.”

Vanwaar die frustratie?

“Het begon vorige zomer, toen ik me enorm opwond over het incident in Roeselare tussen die skater die geen mondmasker droeg en de politieman die hem erop aansprak. Die skater hoorde zich net als iedereen aan de maatregelen te houden. Punt.”

Je zweerde op Facebook dat hij het niet zou overleven als je hem tegenkwam. Dat is serieuze dreigtaal.

“Die persoonlijke aanval was fout, dat geef ik grif toe.”

Een maand later was je eerste ban een feit.

“Die kwam er onrechtstreeks via een fan van Racing Genk. Ik had me in een supportersgroep negatief uitgelaten over een groepsknuffel van hun voetbalteam en kreeg meteen een hoop bagger over me heen. Een van die boze voetbalfans moet Facebook gewezen hebben op een foto die ik een tijd geleden postte van Zwarte Pieten. Ik ben niet tegen roetveegpieten, groene of zwarte pieten, maar Zwarte Piet vind ik zeker niet racistisch vanuit de redenering dat hij door de schouw komt gegleden. Ooit vroeg ik twee afgestudeerde Pro Musica-leerlingen met een donkere huidskleur om Zwarte Piet te spelen op ons jaarlijks Sintfeest. Noch zij, noch hun adoptievader zagen daar een probleem in.”

“Facebook bemoeit zich te veel met wat je neerschrijft”

Het zou niet de laatste keer zijn dat Facebook een post van jou als ‘haatdragend’ bestempelde.

“Facebook heeft vooral sympathie voor virusontkenners en bant iedereen die ook maar enige commentaar levert op de communicatie van de overheid in deze pandemie. Ik ben het dan ook beu om als haatpersoon gebrandmerkt te worden.”

Midden december nagelde je iemand aan de digitale schandpaal die mogelijk betrokken was bij een lockdownfeestje en het alleszins niet afkeurde. Je postte dat je niet zou nalaten om die persoon op zijn smoel te kloppen, wat je een ban van zeven dagen kostte.

“Mag ik het dan niet erg vinden dat zij blijkbaar alles mogen? Toegegeven: ik ging daar weer over de schreef. Corona heeft van mij geen ander persoon gemaakt, maar wel een zuurdere mens. Ik ging vroeger mijn moeder elke dag opzoeken in wzc Deken Darras, maar door dat verdomde virus was dat in het voorjaar maanden aan een stuk niet mogelijk. Door een corona-uitbraak eind november was het weer van dat. Omdat ze de laatste periode van haar leven palliatief werd benaderd, kreeg ik weer toestemming om langs te gaan, maar ik was er net te laat bij toen ze overleed.” (verbijt zijn tranen)

“En dan moet je ook weten dat ik vóór corona vrijwel dagelijks het Vlaamse land afreed om ergens muziekles te volgen of met een ensemble te gaan spelen. Vanuit die frustratie is ook mijn giftige post op die supporterspagina er gekomen. Ik was misnoegd omdat mijn geliefde cultuursector aan zijn lot werd overgelaten, terwijl sportcompetities wel blijven doorgaan. Individuen die echt de maatregelen aan hun laars lappen, zouden een werkstraf moeten krijgen: een maand meedraaien op een cohortafdeling.”

Op Kerstdag werd je bestraft met een ban van liefst een maand voor deze post: ‘De 11 miljoen Belgen zijn een klootjesvolk omdat ze de onderrichtingen van de Belgische overheid, die uitblinkt in onbegrijpelijke teksten en niet-communicatie, niet begrijpen. 11 miljoen domme Belgen dankzij onze overheden! Ik begrijp onze noorderburen dat ze ons al jarenlang als domme Belgen beschouwen.’

“Dat zette ik boven een artikel uit De Standaard dat ik op Facebook postte. Blijkbaar was het voor de Oostendse burgemeester Bart Tommelein ook niet duidelijk of hij zijn kleinkinderen nog mocht zien of niet. Maar ik behoor zelf ook tot dat klootjesvolk dat de communicatie van de overheid vaak niet begrijpt. Wat is daar nu haatdragend aan?”

Zou je er voor je eigen goed niet beter aan doen om Facebook te verlaten?

“Dat heb ik al overwogen, maar ik heb meer dan 4.000 vrienden en met uitzondering van een paar honderd zijn dat allemaal contacten uit de muzikale wereld. Ik heb Facebook nodig om te communiceren over Pro Musica. Ik heb wel al overwogen om een tweede account aan te maken voor mijn vrienden van buiten de muzieksector. Dan zal ik hopelijk de berichten en commentaren die me zo triggeren minder onder ogen krijgen.”

Wie is Werner Mareels?

Privé

Werner Mareels (62) is afkomstig uit Deurne en woont aan het Stationsplein. Zijn 28-jarige zoon Kristof vond zijn thuis in Moen.

Loopbaan

Werner ging met pensioen als ICT-coördinator bij Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid. Als voorzitter en coördinator is hij het gezicht van de vzw Pro Musica.

Vrije tijd

Werner speelt blokfluit en het historisch dubbelriet, de voorloper van de fagot en de hobo. In normale tijden volgt hij les aan de muziekacademies van Tielt, Aalter en Ekeren en maakt hij deel uit van een drietal ensembles, verspreid over het Vlaamse land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier