Welkomstmoment nieuwe inwoners voortaan twee maal per jaar

Het verwelkomingsmoment werd afgesloten met een drankje in het Hopmuseum. © MD
Redactie KW

Op zaterdag 26 oktober genoten een 25-tal nieuwe inwoners van Poperinge van een feestelijk onthaal. Na een uitgebreid ontbijt in Lokaal Dienstencentrum De Bres, stonden ook een gegidste stadswandeling en een afsluitend drankje in het Hopmuseum op het programma. “Wie pas verhuisd is, heeft meer behoefte aan een verwelkomingsmoment. Daarom spelen we voortaan korter op de bal”, aldus schepen van woonbeleid Marjan Chapelle.

Al sinds 2005 heet het Poperingse stadsbestuur zijn nieuwe inwoners hartelijk welkom tijdens een officieel ontmoetingsmoment. “Het concept voor dit onthaal pasten we in de loop der jaren al enkele keren aan”, weet schepen van woonbeleid Marjan Chapelle. “In 2016 breidden we de verwelkoming, die voorheen beperkt was tot een welkomstdrink, verder uit met een ontbijt en een gidsbeurt langs bezienswaardigheden in het centrum. Tegenwoordig start het programma dus met een uitgebreid ontbijt in Lokaal Dienstencentrum De Bres. Daarna volgt de officiële verwelkoming met een woordje van de burgemeester en mij, waarbij we ook een onthaalfilmpje laten zien. Daarna vertrekken we op stadswandeling onder leiding van een lokale gids. Vaste waarden op dit parcours zijn het stadspark, de stadhuissite en meester Ghybe. Afsluiten doen we in het Hopmuseum, waar we niet alleen een drankje aanbieden, maar ook een goodiebag, een katoenen boodschappentas van Poperinge vol gadgets, geschenkjes en lekkers van lokale handelaars. We ervaren dat deze uitgebreidere formule steeds erg positief ontvangen mag worden.”

Stijgend aantal nieuwkomers

Nieuw is dat men het onthaal van de nieuwe inwoners voortaan om het half jaar organiseert in plaats van één keer per jaar. “We merken namelijk dat wie hier pas (minder dan een half jaar, red.) komt wonen, meer nood heeft aan een kennismaking met en een voorstelling van de stad”, verklaart de schepen. “Naarmate men hier al langer woont en meer ingeburgerd is, vermindert de behoefte om officieel onthaald te worden. Daarom lijkt het ons doeltreffender om voortaan wat korter op de bal te gaan spelen.” Ook in mei 2019 organiseerde de stad al een onthaalbeurt. “Van de 350 nieuwe inwoners, gingen er in mei maar liefst 80 mensen op deze uitnodiging in. Een overrompelend succes, dus. Een verklaring voor deze grote groep geïnteresseerden van het voorjaar hebben we eigenlijk niet. Wel merken we de laatste jaren een licht stijgende trend in het aantal nieuwe inwoners. Het overgrote deel van de nieuwkomers (87 %) was toen afkomstig uit West-Vlaanderen. Daarnaast kwam 5 % uit Oost-Vlaanderen en 3 % uit Antwerpen. De overige 5 % van de nieuwkomers verhuisde vanuit de andere Belgische provincies, of stak de grens over vanuit onze buurlanden Nederland of Frankrijk. Tot slot mochten we ook wat nieuwkomers verwelkomen vanuit Spanje, Portugal en zelfs uit Zuid-Afrika en Qatar. Voor dit onthaal gingen er 180 uitnodigingen de deur uit, waarvan er een 25-tal gezinnen effectief present tekenden. Het voordeel van deze kleinere groep is dat je de nieuwkomers op een iets persoonlijkere manier kan onthalen dan bij een grotere groep”, vindt de schepen. “Wie inschrijft, doet dat in principe voor het volledige programma. Een aantal deelnemers laat de afsluit in het Hopmuseum aan zich voorbijgaan. Om de jongsten extra te verwennen, voorzien we in de Bres ook gezelschapsspelletjes. Als kindvriendelijke gemeente hechten we daar uiteraard veel belang aan”, besluit schepen Marjan Chapelle. (door Stefanie Vandewalle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier