“We kijken al uit naar opening”: Ieperse zwem- en duikclubs in de wolken met komst nieuw zwembad

Hoofdtrainer Martine Lepla (rechts achteraan) met de zwemmers van iSwim. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het ontwerp van het nieuwe zwembad is bekend. Een sportbad met 10 competitiebanen van elk 2,5 meter breed, een groot instructiebad van 3 meter diep met beweegbare bodem, een recreatiezone met familieglijbaan en een tribune met plaats voor zo’n 150 personen beloven voor elk wat wils. Zwemclub iSwim en duikclub Fundivers Ieper zijn alvast in de wolken.

Er is groen licht voor de bouw van een nieuw stedelijk zwembad in de Leopold III-laan. Nadat een haalbaarheidsstudie al in 2018 een nieuwbouw als beste optie naar voren schoof, slaan de stad en AGB Vauban de handen in elkaar met bouwbedrijf Artes Depret.

Blikvangers in het ontwerp zijn het sportbad van 25×25 meter. Het bad is voorzien van 10 competitiebanen van elk 2,5 meter breed. Er kunnen tot 12 trainingsbanen in gelegd worden van elk 2 meter breed. Dat klinkt als muziek in de oren van Martine Lepla, hoofdtrainer bij zwemclub iSwim. “We zijn heel tevreden dat ze weer voor een tienbanenbad gaan waarvan de banen een officiële breedte hebben van 2,5 meter. Voor ons is het vooral heel goed dat er bij alle tien banen een startblok voorzien wordt. In het huidige zwembad zijn er ook tien banen, maar staan er maar acht startblokken. Dit is heel belangrijk om wedstrijden te organiseren. Ik zag op de simulatiebeelden wel dat de startblokken tussen het groot en het klein bad staan. Ik denk dat ze beter aan de overkant zouden staan en dat daar de diepe kant komt, maar ik denk dat daar wel nog rekening mee gehouden zal worden.”

Tribune

Ook de tribune op de eerste verdieping met plaats voor zo’n 150 personen valt in goede aarde bij de zwemclub. “Dat is een groot pluspunt. Niet alleen voor ons, maar ook voor heel veel mensen van wie de kinderen recreatief zwemmen of in de zwemclub zitten. We hopen wel dat we ook tribunes beneden zullen mogen zetten, want nu hebben we 250 à 300 toeschouwers bij wedstrijden”, aldus Martine Lepla.

“Dit zwembad zal ook geschikt zijn om BK’s voor de jeugd te organiseren”

De opening van het nieuwe zwembad is voorzien voor het najaar van 2026. Bij iSwim kruisen ze de vingers dat het huidige zwembad standhoudt. “Ik hoop het van harte, want anders moeten wij onze club stoppen”, beseft Martine Lepla. “Wij zitten met zoveel leden, daarmee kun je niet naar een andere stad. Niet alleen voor ons zou dat een ramp zijn, ik denk bijvoorbeeld ook aan mensen die het zwembad gebruiken voor therapie. Een zwembad is een must voor een stad. Ook om kinderen te leren zwemmen. Als zij twee jaar niet zwemmen, is dat echt wel lang. Het plafond is al eens naar beneden gekomen. En ook de installaties zijn niet nieuw en kunnen het begeven. Al is het wel al een hele tijd geleden dat het zwembad nog moest sluiten door gebreken.”

Beweegbare bodem

Wel is het instructiebad al meer dan een jaar kapot. Duikclub Fundivers Ieper mag zich echter verheugen op de komst van een groot instructiebad van 8×15 meter en 3 meter diep met beweegbare bodem. “We behelpen ons nu in het kapotte instructiebad, maar dat is verre van ideaal, want de bodem staat vast op 1,20 meter”, zegt Jan Goossens, voorzitter van Fundivers Ieper. “Opleidingen kunnen we daar uiteraard niet meer in geven, want bepaalde oefeningen kun je niet doen met amper 1,20 meter diepte. Daarvoor gaan we nu naar Poperinge en Moorslede.”

Een simulatiebeeld van hoe het nieuwe zwembad er moet uitzien.
Een simulatiebeeld van hoe het nieuwe zwembad er moet uitzien. © Stad Ieper

“We zijn dus alleszins tevreden dat er weer een instructiebad met beweegbare bodem komt. Dat is het bad waarop we wachten”, vervolgt Jan Goossens. “Het wordt ook iets groter dan het huidige instructiebad. Aangezien we daarmee als ruimte genoeg hadden, zal het nu dus zeker groot genoeg zijn. We hopen gewoon dat we onze vroegere uren kunnen behouden, want het is al meer dan tien jaar dat wij het instructiebad op dinsdagavond ter beschikking hebben.”

Goed geluisterd

Verder in het ontwerp zien we een mooie recreatiezone met familieglijbaan en een aantrekkelijke cafetaria die de volledige sportsite kan bedienen. Op de eerste verdieping komen er burelen voor de sportdienst en een ruime, opdeelbare polyvalente zaal. “We hebben de voorbije jaren goed geluisterd naar de wensen en noden van alle gebruikers en onze medewerkers”, zegt Patrick Benoot (Open Ieper), schepen van Sport en voorzitter van AGB Vauban. “Ook alle stedelijke adviesraden werden bevraagd. Een vertegenwoordiger van de sportraad en een raadslid van de oppositie zaten mee aan tafel voor het evalueren van de verschillende ontwerpen. Deze ruime participatie en samenwerking hebben geleid tot dit geslaagde resultaat.”

Zonnepanelen

Het nieuwe zwembad zal op basis van warmtepompen werken en dus geen gebruik maken van fossiele brandstoffen. Ook wordt er maximaal ingezet op zonnepanelen. “Daarmee wordt dit zwembad één van de voorlopers in de sector”, zegt Ives Goudeseune (Vooruit), lid van het directiecomité van AGB Vauban en schepen van Openbaar Domein en Gebouwen. “Dit is niet alleen goed voor het milieu. Door de onstabiele gasprijzen is het ook financieel een verstandige keuze op lange termijn. Met deze extra investering in duurzaamheid en uiteraard ook door de hogere bouwprijzen werd het totale investeringsbedrag opgetrokken van 14 naar 16 miljoen euro. De Vlaamse overheid geeft ons een toelage van 1,14 miljoen omdat het zwembad een meerwaarde is voor de hele zuidelijke Westhoek. En zelfs daarbuiten, want dankzij een nauwe samenwerking met de Vlaamse Zwemfederatie tijdens de ontwerpfase is het nieuwe zwembad geschikt voor een Belgisch jeugdkampioenschap korte baan.”

Het nieuwe zwembad wordt gebouwd op het voetbalveld ten zuiden van de atletiekpiste en naast de meubelzaak Crack. “Wat er met het huidige overdekte zwembad gebeurt, is nog niet beslist. We doen er alles aan om het oude zwembad open te houden tot het nieuwe in gebruik kan worden genomen. Zo kan iedereen blijven zwemmen”, besluit Ives Goudeseune.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier