Watersporters dolblij met versoepelde coronamaatregelen

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dankzij de versoepelde maatregelen voor sporters worden sporten buitenshuis, in openlucht, met maximum twee personen die niet tot hetzelfde gezin behoren, weer toegestaan. En dat was aan onze kust duidelijk al te zien. “Eindelijk weer het water op”, klonk het bij heel wat leden van watersportclub VVW Inside Outside in Oostende.

De versoepelde maatregelen gelden voor tennis, padel, bmx en skeeleren, maar ook voor de watersport en daar is watersportclub VVW Inside Outside erg blij mee. De watersportclub besliste meteen om zowel kajak, zeilen, SUP, Kite en windsurfen opnieuw toe te laten. De sporten worden allemaal coronaveilig georganiseerd.

Ik miste het water zo hard dat ik dagelijks 200 schoolslagen in mijn jacuzzi zwom – Anne Waterlot

De leden van VVW Inside Outside mochten maandag voor het eerst sinds twee maanden weer het water van de Spuikom op. Anne Waterlot (58) postte zondagavond nog een foto van zichzelf in haar surfpak waarbij ze duidelijk maakte hoe blij ze amper één nachtje van het water verwijderd was. “Twee maanden is lang”, zucht Anne. De Oostendse leerde in 1977 surfen en werd in 1985 Belgisch kampioene. Ze is mama van surfster Joke Devreese, oprichtster van de North Sea Surf Sisters.

“Watersporten betekent voor mij mijn hoofd leegmaken. Ik ben al sinds 1977 lid van VVW Inside Outside. Toen bekend werd dat we even niet meer het water op zouden kunnen, ben ik opnieuw beginnen lopen (lacht). Ik moest toch een beetje mijn conditie onderhouden, niet? Maar ook wandelen en fietsen behoorden tot mijn dagelijkse sportieve bezigheden. Maar ik miste het water. Zelfs in die mate dat ik ter plaatse 200 schoolslagen per dag zwom in onze jacuzzi in de tuin. Ik heb echt de dagen afgeteld tot we weer op het water konden.”

Blijven trainen

Watersporters dolblij met versoepelde coronamaatregelen
© Jeffrey Roos

Ook zeiler Vic Rossel (11) Belgisch, Nederlands en Frans kampioen in de categorie jonger dan twaalf jaar koos meteen het sop met zijn optimist (soloboot). “Ik heb lang niet kunnen trainen en heb lang gewacht op deze dag”, zucht Vic. “Uiteindelijk ben ik blij dat ik eindelijk weer kan trainen. Competities zijn er momenteel niet en er is ook nog geen duidelijkheid wanneer die er terugkomen, maar zolang het kan, zal ik trainen om toch klaar te zijn tegen dat we terug wedstrijden kunnen varen.”

Op het water word je één met de natuur – Bart Plasschaert

Bart Plasschaert (CD&V), sportschepen, watersportliefhebber en vader van zeilster Emma Plasschaert, was er, net als Anne en Vic, als de kippen bij om zich op het water van de Spuikom te begeven. “Persoonlijk vind ik dat watersport veel ontspannender werkt in vergelijking met andere sporten op een voetbal- of basketbalplein”, vertelt de schepen.

“Je bent alleen op het water en je wordt een met de natuur. Voorlopig mag er op het water alleen maar met een soloboot gezeild worden. Een catamaran is bijvoorbeeld verboden, want daar kan de social distancing niet gerespecteerd worden.”

Volgens de regels

De nieuwe regelgeving rond sporten werd op 25 april al bekend gemaakt vanuit de overheid. “Sporten kan, met een maximum van twee personen. Van zodra de nieuwe richtlijnen bekend waren hebben we alle sportclubs die in aanmerking kwamen gecontacteerd”, geeft de schepen nog mee.

“Het gaat dan om het skeeleren, padel, tennis, bmx en uiteraard de watersport. Samen met de verschillende clubs hebben we een individueel plan uitgewerkt zodat alle opgelegde regels gerespecteerd kunnen worden. Voorlopig kan echter nog niet in competitieverband gesport worden. Het is echter een eerste stap om aan de overheid te bewijzen dat we deze sporten zeer veilig kunnen organiseren”, aldus de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier