Wat is het geheim van Westende? Middelkerkse deelgemeente is vierde ‘most welcoming city’ van België

“Onder meer de inspanningen van het gemeentebestuur zorgen ervoor dat iedereen zich welkom voelt in Westende”, zegt schepen Tom Dedecker. © Luc Cassiman
Paul Bruneel

Westende staat op de vierde plaats in de Top 10 van de ‘Most welcoming cities in Belgium’. Deze ranking werd opgemaakt door Booking.com en als we de andere plaatsen bekijken lijkt dit toch wel een verrassing.

Op de ranking van Booking.com prijkt Ieper op 1, Hasselt op 2 en Brugge op de derde stek. Daarna volgt verrassend Westende.

Schepen voor Toerisme Tom Dedecker vindt het niet zo’n verrassing: “Het is leuk meegenomen natuurlijk, maar ik was niet verwonderd over het nieuws. Westende-Bad maakt een grote evolutie mee en wordt opnieuw op de kaart gezet. Denk maar aan de aanleg van de nieuwe zeedijk en het Rauschenbergplein, maar er is nog veel meer, er komt ook een watersport- en redderscentrum. Heel wat evenementen zoals Tien om te zien worden aan De Kwinte georganiseerd en op vlak van wonen werd een actieve woningcontrole uitgevoerd en heel wat woongelegenheden werden onbewoonbaar verklaard zodat er nieuwe gebouwen kunnen worden opgetrokken. Al dat positieve straalt af op de inwoners en de bezoekers en dat allemaal, samen met de inspanningen van het gemeentebestuur, zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt in Westende”, zegt de schepen.

Stefanie Vanden Berghe: “Ik woon hier heel graag, je hebt hier alles bij de hand”

Stefanie Vanden Berghe (37) is zelfstandig gespecialiseerd pedicure. Ze woont heel graag in Westende, ziet heel veel pluspunten, maar vindt dat er nog enkele zaken zijn die kunnen verbeteren. “Ik ben hier opgegroeid en woon er heel graag. Je hebt hier alles bij de hand en Westende op zich is uitnodigend om er naartoe te komen. In de zomer bruist Westende-Bad en dat zal nog toenemen met de komst van Tien om te zien. Ik heb veel klanten die uit het binnenland komen en ook zij vinden het goed wonen in Westende. Over het algemeen zijn de handelaars of de mensen van de horecazaken wel vriendelijk, maar je voelt dat corona op iedereen begint door te wegen. Er zijn twee puntjes waar moet aan gesleuteld worden om het compleet te maken en dat is dat er te weinig parkeerplaatsen zijn in Westende-Dorp en ik hoop dat er naar de toekomst toe meer huisdokters hun praktijk vestigen in Westende”, zegt Stefanie.

Maurits De Man: “Samen met mijn echtgenote kan ik genieten van de rust”

Maurits De Man (59) kan als geen ander Westende beoordelen, hij was er eerst bezoeker, daarna tweedeverblijver en nu woont hij sedert een maand voltijds in Westende. Maurits en zijn echtgenote Sabine woonden voorheen in Mariekerke-Bornem. “Wij kwamen hier graag met vakantie, zijn dan 17 jaar naar Westende gekomen als tweedeverblijver en sedert een maand mogen we ons fiere Westendenaars noemen. Wij zijn hier altijd al vriendelijk ontvangen geweest, zowel als toerist of als tweedeverblijver en nu als inwoner. Samen met mijn echtgenote kan ik genieten van de rust die hier nog is. Westende heeft zó veel te bieden. Eigenlijk heeft Westende alles en er komt nog meer. Ik hou van strandvissen terwijl mijn echtgenote graag flaneert langs en in de winkels die er zijn. Onze liefde voor Westende lijkt wel een familietrekje, want onze zoon die in Zeebrugge werkt, vindt het hier even gezellig als wij en ook hij is hier komen wonen.”

Helena Clybouw: “Zowel inwoners als toeristen krijgen een vriendelijk onthaal”

Helena Clybouw (78) is afkomstig uit Eernegem, maar woont al jaren in Westende. “Als kind kwam ik hier vaak op vakantie en het was mijn kinderdroom om hier te komen wonen en dat is ook gebeurd. Weet je, Westende is niet alleen mooi en leuk, maar de mensen zijn er ook vriendelijk. Zowel de inwoners als de toeristen krijgen hier een vriendelijk onthaal als ze ergens binnenstappen en dat wordt gewaardeerd. Die vriendelijkheid en leuke sfeer wordt overgedragen naar de mensen en dat zal wel een van de redenen zijn dat Westende goed in de markt ligt bij de bezoekers. Westende heeft alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf, gaande van een lang breed strand met een zeedijk die er straks helemaal anders en mooier zal uitzien, over fiets- en wandelpaden tot fietsstraten en heel wat winkels en horecazaken. Er is een grote diversiteit van winkels die allemaal op een handdoek van elkaar liggen.”

Ronny De Keyser: “Contacten met inwoners en toeristen waren heel hartelijk”

Ronny De Keyser (61) woont in Westende en werkte 43 jaar voor de gemeente Middelkerke. Hij is sinds vorig jaar met pensioen en blikt terug op heel goede contacten met toeristen. “Na enkele omzwervingen in het hinterland kwam ik hier in 1981 terecht als chauffeur bij de reinigingsdienst, in 1994 maakte ik het strand schoon met de strandmachine en daarna werd ik chef bij de reinigingsdienst. Ik kwam veel in contact met inwoners en toeristen en die contacten waren soms heel hartelijk. De mensen stelden het op prijs dat in dat geval Westende er propertjes bij lag en ook dat het strand iedere dag netjes werd gemaakt. Het gebeurde heel vaak dat ik en mijn medewerkers complimentjes kregen voor het werk dat we verrichtten. Westende is ook goed gelegen, want als je van Westende-Bad, waar evenementen plaatsvinden, naar Westende-Dorp wandelt, kom je in een veel rustigere omgeving terecht”, besluit Ronny.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier