Waregemse eucharistievieringen op YouTube worden 10.000 keer bekeken

Deken Henk Laridon:
Redactie KW

Door het coronavirus mogen er tot 19 april geen eucharistievieringen meer plaatsvinden maar deken Henk Laridon heeft daar iets op gevonden. Hij laat elke week de mis opnemen zonder publiek, zodat die dan via YouTube te bekijken is. Liefst 10.000 mensen hebben dat al gedaan.

De coronacrisis leidde in ons land tot een lockdown light en voor de katholieke kerk betekent dit dat priesters ook geen eucharistievieringen meer mogen houden, toch niet met volk in de kerk.

Deken Henk Laridon en zijn jonge team van medewerkers hebben daar een interessant alternatief voor bedacht. “We laten de wekelijkse eucharistieviering in de Sint-Amandus en Sint-Blasiuskerk op de Markt gewoon plaatsvinden maar zonder gelovigen”, zegt hij. “We laten die vieringen wel opnemen om die dan via de website YouTube uit te zenden. Daar kijkt een veelvoud van mensen naar dan het aantal parochianen dat we wekelijks in de kerk zien in Waregem. Ik schat dat er ongeveer 500 wekelijks de mis bijwonen.”

Lof van het bisdom

Het initiatief is ook bisschop Lode Aerts van het bisdom Brugge niet ontgaan. “We hebben lof gekregen voor ons initiatief”, zegt de deken. “We zijn niet de enige dekenij die dit doen, maar toch een van de weinige. We waren ook een van de eersten die hiermee zijn begonnen.”

In de praktijk gaat het als volgt. De deken of een van zijn priesters houdt een eucharistieviering op zaterdagmorgen. De opname is dan vanaf 16 uur diezelfde namiddag te bekijken. “Behalve de voorganger is ook de koster aanwezig”, zegt deken Laridon. “Er is ook een cameraman die alles opneemt.”

De deken sluit het niet uit dat hij ook na de coronacrisis af en toe een euchiaristieviering zal laten opnemen. “Bij speciale gelegenheden moet dit wel eens kunnen. Dan gaan de gelovigen daarbij uiteraard ook welkom zijn.”

Voor de rest vinden er in de kerk alleen nog uitvaarten plaats, onder de voorwaarden die de overheid heeft vastgelegd. “Alleen de dichte familie van de overledene kan daarbij aanwezig zijn”, zegt de deken. “Nooit zijn er meer dan een twintigtal mensen present. We nemen daarbij alle veiligheidsregels in acht. Sommige families missen wel de sfeer van de gewone begrafenisplechtigheid en hebben al laten weten een nadienst te organiseren zodat alle verwanten ook nog afscheid kunnen nemen. Dat zal dan voor na de coronacrisis zijn.”

Verder is er al vanalles dat de komende tijd niet kan doorgaan in de kerk. Een paasviering zal er niet zijn maar ook de vormsels en eerste communievieringen gaan niet door. Het bisdom Brugge heeft al laten weten dat die in het najaar op het programma komen.

“Wanneer precies is nog niet duidelijk”, zegt deken Laridon. “Mogelijk is daar eind deze week klaarheid rond. Het zal ergens tussen september en november zijn.”

Het belooft dus een druk najaar te worden voor de deken en zijn priesters. “Dat is zeker”, zegt hij. “De vormsels en de communievieringen gaan erbij komen, verder ook doopsels en huwelijksplechtigheden die nu uitgesteld zijn. Bovendien start ook de vormselcatechese opnieuw in oktober.”

De kerk op de Markt blijft wel open in de week voor parochianen die daar nood aan hebben. “En er zijn er veel”, zegt de deken. “Ze komen hier bidden of gewoon mediteren. Mensen komen ook om een kaars te laten branden. Aan het aantal verkochte kaarsen zien we dus dat er meer volk langskomt dan anders.”

De deken blijft doorwerken, al is het toch wel rustiger nu. “Dat het minder hectisch is, vind ik wel aangenaam”, zegt hij. “Mijn afspraken probeer ik zoveel mogelijk telefonisch en via mail te regelen. De mensen in de dekenij blijven ook werken en dat gebeurt in alle veiligheid.”

Meer solidariteit

Ziet de deken ook iets goeds aan de coronacrisis? “Ja ik vind het wel mooi om te zien dat er opnieuw meer solidariteit blijkt te zijn onder de mensen. We luiden ook elke avond om 20 uur de klokken, om te laten horen dat wij als kerkgemeenschap ook meeleven met wat er nu gebeurt. Verder worden we weer meer geconfronteerd met de broosheid van het bestaan. Dat maakt natuurlijk deel uit van het leven en het behoort tot de levenskunst om die moeilijke en onverwachte momenten te kunnen integreren in ons bestaan.”

Zie ook facebookpagina Kerk in Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier