‘Wandeling met Pit’ stelt landbouw rond Pittemberg centraal

(foto Jan)
Redactie KW

Vier landbouwbedrijven, elk met een andere specialisatie, die gevestigd zijn op en rond Pittemberg hebben de handen in elkaar geslagen bij het uittekenen van een ‘Wandeling met Pit’. Ze willen hiermee een mooie stukje ontspanning bieden, maar de wandelaars ook laten kennismaken met de kwaliteit van Vlaamse landbouwproducten.

“De aanzet voor het uitwerken van de wandeling is een bezoek van de mensen van Inagro, de organisatie die zich bezig houdt met onderzoek en advies in de land- en tuinbouw, aan de automaat op ons bedrijf”, vertelt Hilde Van Parys van Witloofhoeve Vandewall. “Zij stelden voor om, in het kader van de provinciale campagne ‘Ik Zomer West-Vlaams’, een witloofwandeling uit te werken en een speeltoestel voor de kinderen te plaatsen aan onze automaat. Ik moet toegeven dat we dit niet meteen zagen zitten. Toen we echter eens samen zaten met onze collega-landbouwers uit de omgeving en ik dit te sprake bracht, bleken ze wel enthousiast en zo besloten we met de vier landbouwbedrijven samen de ‘Wandeling met pit’ uit te werken.”

Positief imago

“Ons doel is enerzijds uiteraard een mooie wandeling uit te tekenen langs de prachtige natuur rond Pittemberg”, gaat Daisy Deruyck verder. “Door corona is wandelen enorm populair geworden. Het is soms verbazend om te zien hoeveel wandelaars en fietsers we zien passeren. Anderzijds leek het ons ook een ideale manier om te werken aan het versterken van een positief imago van de landbouw. Drie van ons hebben bovendien een thuiswinkel en zijn onderdeel van de korte keten, waarmee we het lokaal kopen van producent naar verbruiker willen stimuleren. Deze wandeling is een goede aanvulling op

dit alles en geeft ons de mogelijkheid om op een transparante en eerlijke manier onze producten positief onder de aandacht te brengen. We merken dat klanten openheid en goede informatie zeker waarderen. De wandelaars kunnen een kijkje nemen op onze bedrijven, er staan informatieborden en op elk bedrijf liggen foldertjes met uitleg over de werking van de vier deelnemende landbouwbedrijven. Om hygiënische redenen en in het kader van corona kunnen we helaas geen rondleidingen geven, maar een bezoek geeft de mensen wel een duidelijk beeld van onze infrastructuur. De wandeling zelf is 7,8 kilometer lang en duurt ongeveer twee uur. Op elk bedrijf is ook een handig kaartje te vinden met de te volgen route en wat info.”

“We willen het lokaal kopen van producent naar verbruiker stimuleren”

De uitgestippelde wandeling biedt een variatie aan activiteiten, zodat de wandelaars een mooi beeld krijgen van de verschillende sectoren. Er is om te beginnen het rundsveebedrijf ‘De Mahoney’ in de Kazandstraat 1. Dit is gespecialiseerd in het kweken van het Belgisch witblauw rundsvee in een rustige en diervriendelijke omgeving en volgens de nieuwste technologieën, dit alles om de kwaliteit en het welzijn van de dieren te garanderen. Zij hebben ook een eigen hoevewinkel. Info via de website www.demahoney.be.

Zuiders varkensras

Ook het Sint-Amandshof in de Sint-Amanstraat 11 heeft een eigen hoevewinkel. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het kweken van Belgascone varkens, een zuiders varkensras dat bekend is voor zijn uitstekende smaak. Zij hebben ook een kijkstal, die 24 uur op 24 geopend is en waar je letterlijk de werking van het bedrijf kan zien. Je vindt meer info op www.st-amandshof.be.

Het derde bedrijf is ‘Heidi’s Hoeve eieren’ in de Blotingstraat1 (letterlijk boven op Pittemberg). Dit familiebedrijf produceert en sorteert dagelijks kakelverse scharreleieren en eieren van kippen met vrije uitloop. De gezondheid en welzijn van de kippen staan centraal en doordat de eieren op het bedrijf zelf gesorteerd en verpakt worden, zijn geen tussenpersonen nodig en kan de prijs laag en de kwaliteit hoog gehouden worden. Meer info via www.verseeieren.be.

De laatste in de rij is de hoeve van Hans Vandewalle in de Puttensdreef 1. Hans en Hilde telen hier sinds 1990 witloof en fokken pluimvee. Naast het bedrijf is een automatenwinkeltje, waar onder andere hun eigen overheerlijke witloofkroketten te verkrijgen zijn. Sinds kort werd hier ook een terrasje met paletten aangelegd, volledig in hoevestijl. Meer info is te vinden op www.facebook.com/VandewalleHans. (JG)

De route kan ook online gevolgd worden via de QR-code op de flyer of via www.routeyou.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier