Vzw Glek stelt gratis camper ter beschikking voor jeugdvoorzieningen

Benny Cattoor en Charlotte Govaert. (foto WK)
Benny Cattoor en Charlotte Govaert. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Charlotte Govaert en Benny Cattoor van vzw Glek hebben een mobilhome gekocht die ze gratis ter beschikking stellen van jeugdinstellingen. Zo kunnen ook die kinderen straks eens enkele dagen op vakantie. “Goed voor die gasten én hun begeleiders.”

Voor de coronamaatregelen van kracht werden, trok vzw Glek met geplaatste kinderen uit de integrale jeugdzorg op uitstap, bijvoorbeeld naar het pretpark of de bioscoop. “Soms met wel vierhonderd kinderen ineens, wat sinds corona uiteraard uit den boze is”, zegt Charlotte. “En dus stonden we met onze vzw voor de keuze: ofwel alles on hold zetten, ofwel verder kijken dan onze neus lang is.” Het werd dat laatste.

“Op trek”

“Bij de pakken blijven zitten is sowieso niks voor ons”, gaat Charlotte voort. “We zijn dan eens gaan nadenken over wat we zoal voor de kinderen konden doen, en al vrij snel kwamen we uit bij de staycation . Velen onder ons konden er ondanks corona toch nog eens tussenuit, maar voor onze doelgroep ligt dat moeilijker. De vrijetijdsbudgetten van die voorzieningen zijn al aan de lage kant, en door corona is dat er niet op verbeterd . Ze hangen meestal af van de steun van serviceclubs.”

Onder de leuze ‘vzw Glek gaat op trek’ bieden Benny en Charlotte de voorzieningen een leuke mobilhomevakantie aan in eigen land. “Voor maximum twee weken, want we willen zoveel mogelijk voorzieningen de kans geven om er gebruik van te maken . In de mobilhome zijn er zes slaapplaatsen. De meeste voorzieningen hebben zelf een minibusje ter beschikking, dus mits wat extra tentjes kan de hele leefgroep mee”, aldus Charlotte. Zijn voorts ook inbegrepen: verzekering en kampeermateriaal.

Weinig contacten

Kinderen die in een voorziening verblijven, hebben het volgens Charlotte extra hard nodig om eens stoom te kunnen aflaten. “Zeker in deze tijden, want buiten hun leefgroepbubbel hebben ze weinig of geen contacten. Het verlegt dus ook eens de focus van die gasten, en voor de begeleiders is het de ideale manier om wat meer individuele aandacht te geven aan de kinderen .”

De Glekmobiel is ondertussen al tot in het najaar volgeboekt. “De voorzieningen waarmee we samenwerken, waren allemaal dol-enthousiast en zijn er meteen opgesprongen. In een paar dagen tijd waren alle plekjes volzet”, zegt Charlotte. “ Het eerste uitje is voor eind maart, dan trekt een groep uit de regio erop uit naar de Westhoek. Ook de Ardennen zijn een populaire bestemming, en voorzieningen uit het binnenland komen met de kinderen graag eens een paar dagen naar zee.”

Op de centjes gelet

Het kostenplaatje was voor Benny en Charlotte bijzaak. “We hebben er wel wat voor over, en een aantal activiteiten die we nu niet kunnen organiseren, kosten ook veel geld. Al zijn we hiervoor wel diep moeten gaan: de mobilhome heeft 56.000 euro gekost, een flinke hap uit ons budget. Er is wat sponsoring, maar de rest hebben we te danken aan acht jaar goed bestuur. We hadden er een gewoonte van gemaakt om af en toe iets aan de kant te zetten, tegen dat er eens moeilijke tijden zouden komen. Zoals een pandemie, bijvoorbeeld”, knipoogt Charlotte. “Met tijd komt een sticker van Glek op de mobilhome, maar het is niet de bedoeling dat die erg in de kijker staat. De kinderen moeten in alle rust en zonder labels hun vakantie kunnen beleven.”

“Zelf vragen we na afloop een reisverslagje met wat sfeerbeeldjes. Zo kunnen we toch een beetje meegenieten”, zegt Benny. Om hun gehaakte knuffels ten voordele van de organisatie te kunnen verkopen, zijn Benny en Charlotte nog op zoek naar tijdelijke handelsruimtes . “We merken dat pop-ups heel populair zijn.” De vzw is ook nog op zoek naar een standplaats, voor als de mobilhome op stal blijft. Benny en Charlotte zijn te bereiken via vzwglek@hotmail.com of op het nummer 0491 36 03 61.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.