Vzw De Huisjes neemt intrek in vroegere BKO De Paddestoel

Burgemeester Francesco Vanderjeugd en schepen Nathalie Depuydt geeft de symbolische sleuteloverhandiging aan Annelien Jonckheere en Jolien Coopman van vzw De Huisjes.©JOKE COUVREUR JCR
Burgemeester Francesco Vanderjeugd en schepen Nathalie Depuydt geeft de symbolische sleuteloverhandiging aan Annelien Jonckheere en Jolien Coopman van vzw De Huisjes.©JOKE COUVREUR JCR
Carl Bruneel

De gemeenteraad keurde unaniem een concessieovereenkomst met vzw De Huisjes goed. De vzw gaat in de vroegere gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang De Paddestoel in de Ieperstraat een kinderopvang organiseren. Volgens de gemeente wordt zo samen met vzw De Huisjes een belangrijke stap gezet in de verdere uitbouw van het aantal opvangplaatsen voor baby’s en peuters in de gemeente.

“Bij de start van het nieuwe schooljaar verhuisde De Paddestoel, onze buitenschoolse kinderopvang in de Ieperstraat, naar Vrije Basisschool De Brug! in de Bruggestraat”, vertelt de bevoegde schepen Nathalie Depuydt (Open VLD). De verhuis kwam er na de sluiting van de vlakbij gelegen afdeling Staden van gemeenteschool Okido.

“Het pand van de opvang in de Ieperstraat kwam leeg te staan”, weet schepen Depuydt. “Het leende zich perfect voor de uitbating van een kinderopvang en was dus ideaal om de voortdurende vraag naar opvangplaatsen voor baby’s en peuters in de gemeente op te vangen. Daarop beslisten we met het gemeentebestuur een marktbevraging op te starten en op zoek te gaan naar een mogelijke uitbater. Dat gebeurde tussen 2 oktober en 10 november 2020 via een oproep tot kandidaatstelling voor de uitbating.”

Partner met ervaring

“We gingen op zoek naar een partner met ervaring en met een duidelijke toekomstvisie. Verder stelden we een selectiecommissie samen die bestond uit een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur, van de welzijnsraad en van het onafhankelijk advieskantoor Rasschaert Advocaten. Die selectiecommissie beoordeelde de twee ingediende voorstellen. De voorkeur van de commissie ging uiteindelijk uit naar het voorstel van vzw De Huisjes. Die vzw baat al groepsopvangen in Koekelare en Handzame voor kinderen van 0 tot 3,5 jaar uit. Daarop werd een voorstel van concessieovereenkomst uitgewerkt die goedgekeurd werd op de gemeenteraad van 28 januari.”

“VZW de Huisjes kiest er heel bewust voor om als kinderopvang omringd te zijn en gecoördineerd te worden door professionelen en specialisten op diverse welzijnsdomeinen”, stelt Nathalie Depuydt. “Dit gaat om specialisten en professionelen op het domein van kinderen tot gezinnen, op het domein van psychologie tot relaxatie. Dat maakt van hen een belangrijke partner bij de uitbouw van het aanbod en de dienstverlening naar de Stadense gezinnen toe.”

Concessievergoeding?

“Vzw De Huisjes toont zich dan ook bereid om samen te werken met de gemeentelijke dienstverlening en om mee te werken aan een sterke toekomstvisie voor de nabijgelegen site Sint-Jan op de hoek van de Ieperstraat en de Hospitaalstraat. Die site vormde overigens de inspiratie voor de naam die de kinderopvang krijgt. ‘t Ooievaarsnest staat voor een plaats waar kwaliteit, gezelligheid, geborgenheid en vooral veiligheid voor onze jongste inwoners centraal komt te staan.”

Oppositieraadslid Bart Coopman (WESTAON) stelde zich op de gemeenteraad vragen rond de concessievergoeding. “Het eerste jaar moet De Huisjes die vergoeding niet betalen”, weet het raadslid. “Die zou maandelijks 750 euro bedragen. Er zal in onderlinge overeenstemming later bepaald worden hoeveel de vergoeding bedraagt. De inkomsten naar de gemeente toe zijn dus niet gegarandeerd.”

“We gaan de huurvergoeding na één jaar evalueren”, antwoordde schepen Depuydt. “We gaan dan samenzitten om een afspraak rond de vergoeding te maken. Je kan je ook de vraag stellen wat het belangrijkst is: de 45.000 euro inkomsten die we in vijf jaar zouden krijgen of de kans tot het creëren van extra opvangplaatsen.”

Ouders die op zoek zijn naar een opvangplaats voor hun kind kunnen info inwinnen via info@dehuisjes.be of via 0484 54 02 29.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.