Vzw Bitna verkoopt koekjes om werking te garanderen

Links zie je Anissa, dochter van Isabelle. In het midden Isabelle Flédérik en rechts haar man Kris Malfroidt. Zij vormen het vaste team van vzw Bitna. (foto MP)
Redactie KW

Door de coronacrisis moest vzw Bitna alle inzamelacties waarmee ze hun activiteiten bekostigen, afgelasten. Als alternatief verkopen de leden nu koekenpakketten. “We hebben snel inkomsten en extra vrijwilligers nodig, anders zullen we niet iedereen kunnen helpen”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Isabelle Flédérik.

Vzw Bitna is een organisatie die gezinnen in een crisissituatie helpt en begeleidt. “Gezinnen die het moeilijk hebben, komen bij ons langs voor een intakegesprek. Daarna kijken we of ze in aanmerking komen voor een uitkering of een kansenpas (waarmee je vrijetijdsactiviteiten kan doen aan een verminderd tarief, red.) Daarna verwijzen we hen door naar de juiste instellingen zoals het OCMW, Kind en Gezin, CAW, … Als mensen direct nood hebben aan kledij, voedsel of meubels, dan helpen we hen met een gepersonaliseerd pakket. Die pakketten worden deels samengesteld uit donaties en wijzelf passen ook financieel bij. We proberen ook producten te kopen bij onze donoren als dank voor hun giften”, vertelt Isabelle.

“In het begin van de coronacrisis kampten veel voedselbanken met tekorten door het hamstergedrag. Daardoor hebben we in maart een wekelijkse voedselbedeling gestart voor mensen die nergens terecht konden. Door de giften van onze donoren konden we de voedselbedeling telkens aanhouden. Met ons eigen budget komen we er echter stilaan niet meer. De afgelopen maanden moesten we alle inzamelacties waarmee we onze activiteiten bekostigen, afgelasten. Ons benefietconcert hebben we onlangs al voor de tweede keer uitgesteld. Die staat nu gepland op maart 2021.”

Crowdselling

Ondanks de tegenslagen probeert de vzw haar rug te rechten. Via een koekenverkoop hoopt Isabelle toch nog een mooi bedrag binnen te halen. “Sinds vorige week maandag zijn we met onze verkoop begonnen. Om onze koeken aan de man te brengen, hebben we een crowdselling opgestart. Mensen kunnen naar onze site surfen en daar hun pakket samenstellen.”

Volgens Isabelle raakt de coronacrisis niet alleen de minstbedeelden, maar ook gezinnen die voor de coronacrisis maar net rond kwamen en nu hun job verloren. “Momenteel behandelen we 412 dossiers en er blijven er bijkomen. De toestand is schrijnend. We hebben snel inkomsten en extra vrijwilligers nodig, anders zullen we niet iedereen meer kunnen helpen.” (MP)

Wie een koekenpakket wil bestellen, kan surfen naar crowdselling. eu/sweets-4-bitna-2020. Financiële donaties zijn welkom op het rekeningnummer BE16 3631 7755 2274 (factuur vanaf ?50).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier