Vrouwenverenigingen slaan handen in elkaar in strijd tegen borstkanker: “Preventief onderzoek aanmoedigen”

De vrouwenverenigingen werken samen. We zien vlnr Eliane Spincemaille (schepen van Samenleving), Griet Vandeburie (diensthoofd Samenleving), Francine Dewilde (zelfhulpgroep), Barbara Demeulenaere (CD&V Vrouw en Maatschappij), Leen Geeraert (Femma), Annie Reyntjens (Markant), Stefanie Vandenbossche (Liberale Vrouwen) en Sofie Bovijn (Logo Leieland). © GJZ
Redactie KW

ZWEVEGEM Enkele Zwevegemse vrouwenverenigingen gaven samen de aftrap van de actiemaand tegen borstkanker. Vooral de sensibilisering rond het Bevolkingsonderzoek Borstkanker, staat centraal.

In 2001 is de Vlaamse overheid gestart met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Daarbij worden de aanbevelingen gevolgd van de Europese Unie om vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan te moedigen elke twee jaar een mammografie te laten nemen.

“Vrouwen kunnen één keer om de twee jaar een screeningsmammografie laten nemen vanaf het jaar waarin ze 50 worden tot en met het jaar waarin ze 69 worden. Deze screeningsmammografie is gratis, de kwaliteit wordt zeer streng gecontroleerd en minstens twee radiologen beoordelen onafhankelijk van elkaar de mammografie”, legt schepen van Samenleving, Eliane Spincemaille (CD&V) uit.

Sensibiliseren

Volgens haar zorgt deze werkwijze ervoor dat meer borstkankers vroegtijdig worden opgespoord en dat minder vrouwen onnodig verder onderzoek moeten laten uitvoeren. Deelname is mogelijk met de uitnodigingsbrief die door het Centrum voor Kankeropsporing wordt opgestuurd of met een voorschrift van de arts voor een screeningsmammografie.

Als lokaal bestuur wil men de Zwevegemse bevolking sensibiliseren en aanmoedigen om in te gaan op de uitnodigingsbrief en elke twee jaar een mammografie te laten nemen.

Acht op tien vrouwen overleeft borstkanker, dankzij vroege opsporing en individuele behandeling – Eliane Spincemaille, Schepen van Samenleving

“De afgelopen twee jaar lag de focus vooral op de strijd tegen het coronavirus, maar nu moeten we écht weer werk maken van de preventieve kankeropsporing. Elk jaar wordt in Vlaanderen bij 6.000 vrouwen borstkanker ontdekt. Acht op tien vrouwen overleven borstkanker, dankzij vroege opsporing en geïndividualiseerde behandeling”, aldus Eliane Spincemaille.

In Zwevegem was in 2019 de totale dekkingsgraad 62,3 %. Dit betekent dat 37,7 % van de vrouwen in de doelgroep zich niet preventief laat onderzoeken. “Die vrouwen moeten gemotiveerd worden om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, we willen de totale dekkingsgraad omhoog krijgen. Wij hebben de ambitie om beter te scoren dan de Provincie West-Vlaanderen (63,7%) en het Vlaams Gewest (64,7%)”.

Pink Ribbon-lintje

Met de ondersteuning vanuit Logo Leieland en samen met de vrouwenverenigingen voert Zwevegem campagne in de oktobermaand. Onthaalmedewerkers, raadsleden en bestuursleden van de vrouwenverenigingen dragen binnenkort ook het Pink Ribbon-lintje ontworpen door prinses Delphine.

Ook het schilderij dat de vrouwenverenigingen elf jaar geleden maakten in dit thema, wordt weer centraal gesteld. Verder in het jaar komen nog vervolgacties om de oproep actueel te houden. (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.