Vrouw & Maatschappij Kortrijk deelt witte lintjes uit

Leden van Vrouw & Maatschappij Kortrijk. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Maandagavond deelden leden van Vrouw & Maatschappij Kortrijk een wit lintje uit aan al de leden van de gemeenteraad. Dit als teken van engagement tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven en alle andere vormen van gender gerelateerd geweld.

Een flirterige klant aan de bar die geen nee kan aanvaarden, iemand die al een glaasje te veel op heeft en geen grenzen meer kan inschatten of een luidruchtige klant die de andere aanwezigen intimideert. “We hebben het allemaal wel eens gezien op café. Ook spiking, het fenomeen waarbij de dader ongemerkt drugs toevoegt aan het drankje van het slachtoffer om deze te verdoven, is in opmars”, luidt het bij Vrouw en Maatschappij.

Op 18 november trok Vrouw & Maatschappij Nationaal, de politieke vrouwenbeweging van CD&V, ten strijde tegen grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. “En dat is nodig, want vrouwen voelen zich nog te vaak onveilig in het uitgaansleven”, zegt lid Anaïs de Bethune van Vrouw & Maatschappij Kortrijk. “Ook dragen we oranje, niet alleen onze partijkleur, maar ook naar aanleiding van orange the world, de internationale campagne tegen het geweld op vrouwen en meisjes. Ons gemeenteraadslid Carol Leleu zal volgende vragen stellen in de gemeenteraad: heeft het stadsbestuur weet hoeveel gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag er jaarlijks zijn in groot Kortrijk in het uitgaansleven? En wat wordt nu al in het kader hiervan reeds ondernomen om optimale veiligheid in de uitgaansbuurten te garanderen?

Cijfers en concrete actiepunten

Burgemeester Ruth Vandenberghe bedankte Vrouw & Maatschappij om de problematiek op de Gemeenteraad te brengen en stond hen te woord met enkele cijfers en concrete actiepunten. Dit jaar tot eind oktober waren in Kortrijk 38 meldingen van aanranding, waarvan vier in het uitgaansleven, maar deze cijfers zijn ruim onderschat. “Heel wat feiten blijven onder de radar en dus onbestraft. Naar schatting doet slechts 10 procent van de slachtoffers aangifte. Veel van hen zijn getraumatiseerd, weten niet waar ze hulp moeten zoeken of durven geen aangifte doen.”

In het kader daarvan onderneemt Stad Kortrijk enkele stappen naast het gekende oproepnummer 1701 waar inwoners altijd met alle mogelijke meldingen en klachten terecht kunnen. “We zetten vooral in op preventieve acties en sensibiliseren. Samen met Kortrijk Studentenstad werden omstaanderstrainingen gegeven aan studenten. Ze leren wat ze kunnen doen als ze iets zien gebeuren.”

Om de meldingsbereidheid van slachtoffers te vergroten en de drempel te verlagen, is er op de website van Kortrijk een ‘Over je grens’ pagina ter beschikking. Daar krijg je achtergrondinformatie en tips over wat je moet doen als je slachtoffer bent. “De website werd gepromoot tijdens Student Welcome met veel hits als gevolg. We verwijzen daarbij door naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld te AZ Delta in centraal gelegen Roeselare om verdere professionele hulp te krijgen.”

In het voorjaar 2023 wordt ook een actieplan met maatregelen in preventie, protectie, participatie en vervolging opgestart met een groep jongeren. Stad Kortrijk brengt eveneens de veilige en onveilige plaatsen van de stad in kaart. “Ten laatste zullen twee studenten in het kader van hun bachelorproef onderzoek doen naar de effecten van de acties die hier werden aangehaald wat ons een kans op evaluatie biedt. Bovenal willen wij naast alle acties oproepen tot sociale controle van eenieder die zich in het uitgaansleven bevindt”, besluit Ruth. (PV/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier