Vroegere druivenoogst door wespenplaag bij Entre-Deux-Monts

Martin Bacquart is druiven aan het oogsten die vol zitten met wespen. © EF
Redactie KW

Bij wijndomein Entre-Deux-Monts in Heuvelland werden vandaag al druiven geplukt. Dat is twee weken vroeger dan verwacht. “Maar het kan niet anders: tienduizenden wespen eten de druiven op”, zucht wijnboer Martin Bacquaert die over een productieverlies praat van 30 tot 50 procent.

De Heuvellandse wijnboer nam vorige week de beslissing om met de pluk van de sieger variëteit te starten en vond dankzij de medewerking van het Nationaal Agrarisch Centrum voldoende plukkers om de druivensoort groeiend aan ongeveer 1.000 planten te oogsten. “We dragen handschoenen om toch een zekere bescherming te genieten. Een van de plukkers werd wel al gestoken, maar zonder erg. Hij vertoonde gelukkig geen allergische reactie. Hier op het domein staat wel een EHBO-kit met daarin ondermeer een vacuümpompje om het gif uit de steek te zuigen.”

Extra zoete druiven

De wespen concentreren zich enkel op de zoete siegerdruif. “Die druivensoort is vroeger rijp dan de andere en vooral ook extra zoet. De sieger wordt gebruikt om samen met een pinot gris of auxerrois tot een volwaardige wijn te komen.” Dat er in vergelijking met vorig jaar nu plots meer wespen op het domein zitten, heeft alles te maken met de hittegolf. “Er is ook de combinatie van de zachte winter en de overvloedige regen van de voorbije dagen die er voor zorgen dat de wespen zich hier massaal vertonen.”

Naast de sieger variëteit is ook de acolon druivensoort zeer geliefd bij de wespen. “Deze staat aangeplant op de Zavelaar in De Klijte waar we gelukkig nog geen wespeninvasie kenden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier