IN KAART Van 0 tot 90 euro: zoveel kost een internationale paspoort in jouw gemeente

Wie naar het verre buitenland trekt, heeft in veel gevallen een internationaal paspoort nodig. En dat is voor mensen die in Ardooie wonen een veel minder groot probleem dan voor de inwoners van oa. Bredene of Oostrozebeke... © Pixabay
Phebe Somers

Van plan de Europese grenzen te overschrijden? Dan is de kans groot dat je een internationaal paspoort nodig hebt. Een rondvraag bij alle West-Vlaamse gemeenten leert dat zo’n reispas voor de ene inwoner al duurder kan uitvallen dan voor de andere…

Vroegboekkortingen scoren voor de zomer, lastminutes vergelijken voor de krokusvakantie of naarstig op zoek naar een invulling voor de paasvakantie: heel wat mensen zijn momenteel een reis aan het plannen. Naast het boeken van eventuele vliegtuig- of treintickets en een geschikte accommodatie, moet je in sommige gevallen ook op tijd een internationaal paspoort aanvragen.

Er zijn zo’n 50-tal landen in de wereld waar je met een gewone, Belgische identiteitskaart naartoe kan reizen voor een periode van maximaal drie maanden. Het gaat voornamelijk over landen die tot de Europese Unie, de Schengenzone en/of het Europese continent behoren. Treed je buiten die grenzen, dan heb je in de meeste gevallen een internationale reispas nodig, die ook nog een bepaalde tijd geldig moet zijn na datum van terugkomst. Zo ontdekken heel wat mensen nu dat je sinds 2021 het Verenigd Koninkrijk niet meer binnengeraakt met een gewone identiteitskaart. Op elke bestemming gelden er specifieke regels, je checkt best tijdig welke reisdocumenten je nodig hebt via www.diplomatie.belgium.be/nl/reisdocumenten.

Dienstverlening

Een internationaal paspoort vraag je aan in je eigen gemeente. Wie goed is voorbereid, doet dat ruimschoots op voorhand. Dat is ook nodig, want zo’n reispas ontvang je doorgaans vijf tot zeven werkdagen na de aanvraag ervan. Gemiddeld tel je hier als volwassene 73 euro voor neer, een minderjarige betaalt ongeveer 39 euro. Maar het exacte prijskaartje dat aan dat belangrijke papiertje vasthangt, verschilt per gemeente. In principe kost dit 65 euro, dat is de standaardprijs die de FOD Buitenlandse Zaken aanrekent. Maar gemeenten zelf mogen daar een retributie op heffen, een vergoeding voor de dienstverlening. Ardooie is de enige gemeente die dat niét doet, daar is een internationaal paspoort zowel voor volwassenen als voor kinderen volledig gratis. (lees verder onder de kaart)

“Wij zien dat gewoon als een service naar onze inwoners toe, wij bieden veel diensten gratis aan waar andere gemeenten wel een bedrag voor aanrekenen. Een gratis internationaal paspoort kan echt een verschil maken voor schoolgaande kinderen bijvoorbeeld die op studiereis gaan naar Londen. Dat is al duur genoeg voor veel ouders, wij halen die extra kost van een reispas weg, dat kan al schelen”, aldus burgemeester Véronique Buyck. Bredene en Oostrozebeke vallen dan weer aan de andere kant van de rankschikking op, inwoners van die gemeenten moeten maar liefst 90 euro ophoesten om naar het verre buitenland te kunnen trekken.

Spoed

Heb je te laat door dat je nog een (nieuwe) reispas moet aanvragen? Dan kun je gelukkig een beroep doen op een spoedprocedure, waarbij je je internationaal paspoort 24 uur na de aanvraag mag ophalen in je eigen gemeente. Dat kost je wel een aardige duit: van 240 euro in Jabbeke, Knokke-Heist, Ardooie, Ledegem, Nieuwpoort en Pittem tot 278 euro in Oostkamp.

Voor de echte noodsituaties bestaat ook de superspoedprocedure, in dat geval mag je de dag zelf in Brussel dat felbegeerde reisdocumentje afhalen. Maar voor die service betaal je uiteraard heel wat centen, gemiddeld 310 euro voor een volwassene en 277 voor kinderen jonger dan 18 jaar. Opvallend: terwijl Oostrozebeke de duurste gemeente is voor een gewone reispasprocedure, is het wel de goedkoopste locatie voor de allerdringendste procedure (270 euro voor volwassenen). In Staden betaal je daar dan weer exact 100 euro meer voor, de duurste superspoedprocedure in de provincie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier