“We geven deze plek terug aan de Oostendenaars”: renovatiewerken bar-restaurant Garnaalmijn zijn gestart

“We hopen vooral dat hier heel veel gelachen wordt en dat er ook plaats is voor cultuur”, stelt Filip Jans. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De renovatiewerken in het oude Noordzeeaquarium zijn gestart. In september moet bar-restaurant Garnaalmijn hier openen. Het bekende Oostendse gebouw krijgt een grondige opknapbeurt en wordt volledig heringericht. Uitbater Filip Jans, bekend van café De Monk in Brussel, wil hier vooral een warme ontmoetingsplek creëren.

Een jaar geleden werd aangekondigd dat Filip Jans, bekend als de uitbater van het iconische café De Monk in Brussel, een horecazaak zou onderbrengen in het voormalige Noordzeeaquarium. De start van de werken liep enige vertraging op, maar de komende maanden zal er volop gewerkt worden om in september te kunnen openen.

Look-and-feel

Filip heeft van de vertraging gebruik gemaakt om de plannen nog eens grondig onder de loep te nemen. “Ik had kunnen doorduwen om in mei te openen, maar tussen het indienen van het project en nu is er veel veranderd. Zeker als je bijvoorbeeld kijkt naar de prijzen van bouwmaterialen. We zijn in de knip moeten gaan en dat heeft er enkel voor gezorgd dat we ons concept konden verbeteren.”

“We willen de look-and-feel van het industriële en de bruutheid gebruiken. Het is zoals ze zeggen: de beperking bepaalt de meester. We zullen nu na de zomer opengaan en daardoor kunnen we de plek eerst teruggeven aan de Oostendenaar en hen als eerste de kans geven om het concept te ontdekken”, licht de Brusselaar toe.

“Dit moet een ontmoetingsplaats worden voor verschillende mensen en de toog staat daarbij centraal” – Filip Jans

Het gebouw krijgt een grondige opknapbeurt. “Het voorste deel aan de zijde van de Visserskaai, dat er later aangebouwd werd, zal verwijderd worden. Mensen zullen hier opnieuw kunnen doorwandelen op de kaai. We hebben binnenin alles gestript. Er zijn enkel twee trappen overgebleven en boven zal het platform nog wat uitgebreid worden. Mensen zullen daar kunnen plaatsnemen, maar ze zullen ook op de terrassen rondom het gebouw kunnen zitten”, licht Jans de plannen toe.

Op het gelijkvloers komt er in het midden een toog en dat is een bewuste keuze. “Op die manier kunnen we het sociaal aspect benadrukken. Voor mij is dat cruciaal in een horecaformule. Dit moet een ontmoetingsplaats worden voor verschillende mensen en de toog staat daarbij centraal.”

Noordzeevis en garnalen

Er zal ook een duidelijke link zijn met noordzeevis en garnalen natuurlijk. “Dit was hier vroeger de garnaalmijn. We hebben een plaket teruggevonden uit 1958 toen de garnaalmijn werd ingewijd. We zullen daarom aan de kant van het water een ‘gernoazenkot’ inrichten waar mensen takeaway zullen kunnen bestellen.”

Filip wil graag het karakter en de authenticiteit van de omgeving en het gebouw gebruiken als insteek voor de horecazaak. “Ik wil iets unieks creëren dat tegelijk laagdrempelig is. Mensen moeten hier ongegeneerd iets kunnen drinken en eten voor democratische prijzen. Het moet niet altijd veel geld kosten. We hopen vooral dat hier heel veel gelachen wordt en dat er ook plaats is voor cultuur. De ruimte op zich leent zich er wel toe om een podium te geven aan lokale muzikanten en artiesten.”

Jans is blij dat hij de kans krijgt om op deze locatie een nieuw verhaal te schrijven. “Ik woon nog altijd in Brussel, maar ik zal meer en meer Oostendenaar worden. Ik hou wel van de stad. Het boeit me. Er zijn nu al veel mensen aan het ondernemen in de stad en ook culturele organisaties krijgen ruimte om hun ding te doen. We maken daar graag deel van uit om nog meer een stad van Oostende te maken.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier