Populaire koffie- en foodbar Malmo gaat laatste weken in: “Slachtoffer van mijn eigen succes”

Vaste medewerker Jill Malfait (32) en Morgan Cappelaere © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Morgan Cappelaere (25), zaakvoerder van Malmo, viert op zondag 26 mei naast haar verjaardag ook de allerlaatste dag van haar populaire koffie/foodbar en conceptstore in de Kortrijkse Diksmuidekaai. “Ik ben Malmo gestart vanuit mijn passie voor koffie, maar nu moet ik opportuniteiten laten schieten om mijn zaak te runnen. Met Koffie Compagnon wil ik doorgroeien als barista.”

Malmo, vlak aan de Budabrug, werd op 18 augustus 2018 opgericht. “Ik wou groeien in de koffiewereld, maar naarmate mijn zaak groeide, was ik minder en minder bezig met koffie. Daarom heb ik besloten met Malmo te stoppen en verder te gaan als barista. Onder de naam ‘Koffie Compagnon – niet zomaar een bakkie’ geef ik opleidingen en workshops en ga ik aan de slag als freelance barista op evenementen. In de toekomst komt er waarschijnlijk opnieuw een koffiebar in mijn pand van de gewezen Malmo takeaway, maar dat is niet voor direct.” Je kan intussen al bij Morgan baristaworkshops en -opleidingen volgen. Stuur een mail naar koffiecompagnon@outlook.com.

“Ik geef nu opleidingen en workshops en ga aan de slag als freelance barista op evenementen”

Een week na Sinksenfeesten zal Malmo – gekend voor de heerlijke cinnamon rolls van bakkerin Brigitta Soros – dus de deuren sluiten. Een moeilijke beslissing, maar één waar Morgan nog steeds achterstaat. “Ik kan hier niet meer groeien in mijn passie. Het is tijd om mijn kennis en ervaring door te geven. Daarnaast is Malmo ook heel groot geworden en ben ik eigenlijk slachtoffer geworden van mijn eigen succes. Een slaaf in mijn eigen zaak. We hebben onze naam gemaakt en daarbij komen ook steeds hogere verwachtingen. Ik wil niet meer onder die constante druk staan. De indexering van de personeelskost was de druppel. Ik heb ambitie en ik wil een zaak runnen, maar ik draai dubbele shiften en ben constant bezig met administratie en cijfers, in plaats van wat ik graag doe. Ik moet me de laatste tijd voortslepen. Dingen die ik graag deed, werden een last, dus er moest iets veranderen.”

“We hebben onze naam gemaakt en daarbij komen ook steeds hogere verwachtingen. Ik wil niet meer onder die constante druk staan”

Voor velen betekent het einde van Malmo het verlies van een lievelingsplekje in Kortrijk. Ook Morgan zal het missen. “Een koffie drinken op het terras in het ochtendzonnetje voor iedereen toekomt, de babbels met vaste klanten en het personeel. We waren echt een topteam. Ze blijven tot het einde bij mij. Om in schoonheid af te sluiten gaat vanaf 19 april elke vrijdagavond het Malmocafé open tot sluit onder de naam Nordic Nights, met elke week een nieuwe actie zoals picon 2+1. Zo kan iedereen nog eens langskomen voor een babbeltje. Vanaf 1 mei start de grote uitverkoop, van -50 tot -70 procent op alle artikelen in de winkel, tot zelfs de handgemaakte rekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier