De Postiljon opnieuw geopend, ditmaal als eetcafé: “Huisbereide dagschotels aan 14,50 euro”

Brigitte achter de toog in De Postiljon © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De Postiljon in de Kortrijkse Bellegemsestraat is sinds een maand heropend. Deze keer staat de “dulle” Brigitte achter de toog én in de keuken, want het volkscafé heeft zich ontpopt tot een eetgelegenheid. “De Postiljon was één van de eerste cafés van brouwerij Facon, die bestond vanaf 1874”, vertelt eigenaar Jean-Michel Facon (75).

Afgezien van de laatste twee jaar is De Postiljon altijd een café geweest en sinds 9 februari ook een restaurant. “De naam verwijst naar de postrijder die de post kwam rondbrengen met paard en kar. Buiten aan de gevel zie je nog de ringen hangen waaraan ze hun paard vastmaakten”, vertelt Jean-Michel. De vergaderzaal werd omgebouwd tot een keuken en de gewezen rokersruimte doet nu dienst als zaal met een extra 30 plaatsen.

Vlaamse kost

Op de kaart staan huisbereide dagschotels aan 14,50 euro. Typische Vlaamse kost zoals stoofvlees, kip of steak met frietjes, hespenrolletjes met witloof, rode kool en beenham of spaghetti bolognese. Maar ook een verrassende specialiteit van Brigitte: Marokkaanse couscous met verse groentjes, merguez, kip en lam. “En volgens mijn zin eens een nieuwe suggestie zodat vaste klanten steeds een ander gerecht kunnen ontdekken. Ik denk er niet te veel over na op voorhand. In de winkel laat ik me aanspreken door wat ik tegenkom, zo stond onlangs een zalmgerecht op de kaart.”

“Ik heb intussen al 34 jaar ervaring in de horeca. De Postiljon stond me aan, ik zag onmiddellijk potentieel” – cafébazin Brigitte

Brigitte is Franstalig, maar woont al 23 jaar in Vlaanderen. “Ik hou van de Vlamingen en ik wil trouwen met een Vlaming (lacht). Ik woonde eerder al in Waregem, Zulte, Oostende, … en wou opnieuw in Vlaanderen een horecazaak uitbaten. Ik heb intussen al 34 jaar ervaring in de horeca. De Postiljon stond me aan, ik zag onmiddellijk potentieel. Je hebt hier een ruime parking, zuidgericht terras, geen buren, ruime toog en na wat opfrissingswerken opnieuw een echt huiskamergevoel met werkende open haard. Eén keer per maand wil ik iets speciaals organiseren. Zoals bijvoorbeeld 22 maart vanaf 18 uur een breugeltafel – een soort koud buffet met charcuterie, kaas, brood en salade – mét karaoke!”

De Postiljon is open vanaf 11 uur tot sluit (maximum 1 uur). Doorlopend kan je er iets eten of bestellen en meenemen. Het eetcafé is gesloten op zondag, tenzij op afspraak. Brigitte is te bereiken op 0480/68.21.05.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier