Ondanks attest weigert Bellewaerde opnieuw toegang voor persoon zonder mondmasker

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een jongen met een beperking werd de toegang tot Bellewaerde werd de toegang tot Bellewaerde geweigerd omdat hij geen mondmasker aanhad, ook al had hij daarvoor een medisch attest. Bellewaerde zegt echter dat de geldigheid van dergelijke attesten moeilijk te controleren is.

“Teleurstelling en verontwaardiging. Het zijn niet meteen de woorden die je koppelt aan een vakantiedag waar je al maanden naar uitkijkt. En toch. Voor Jork (20 jaar) deelnemer van de jongerenwerking VOLT van Vrijetijdspunt Oranje vzw draaide de geplande uitstap naar Bellewaerde hierop uit.” Zo vangt de open brief aan die de vzw Oranje donderdag op Facebook plaatste.

Fysieke beperking

“Jork kan door een fysieke beperking geen mond- of gezichtsmasker dragen. Als bewijs hiervan heeft hij steeds een medisch attest op zak. Dit attest zorgt ervoor dat hij naar de supermarkt of kledingwinkel kan. Maar een uitstap naar Bellewaerde? Dat past blijkbaar niet in dat rijtje”, klinkt het nog.

“Dat Jork geen mondmasker kan dragen, betekent dat hem de toegang tot het pretpark ontzegd wordt. Een streep door de rekening voor alle VOLT-deelnemers die uitkeken naar een dagje Bellewaerde. Samen uit, samen thuis. Dat mensen met ondersteuningsnood deze mogelijkheid ontzegd wordt, is niet alleen stigmatiserend maar ook discriminerend. Het betekent een zoveelste duw voor mensen in een kwetsbare positie. Opnieuw een – spreekwoordelijke – drempel op weg naar vrijetijdsbeleving.”

Oproep

De vzw toont begrip voor de moeilijke situatie waarin Bellewaerde moet werken, maar vindt dat geen goed excuus. “Ja, de uitdagingen waarmee je afgelopen maanden geconfronteerd werd, zijn hoogstwaarschijnlijk niet min. Het water staat je, net zoals bij veel mensen, na deze moeilijke coronaperiode misschien zelfs tot aan de lippen. Weet dan dat dit voor mensen met een ondersteuningsnood niet voor even is, maar voor het leven.”

De open brief eindigt met een oproep. “Streef een warme, menselijke omgeving na en help mee vrije tijd toegankelijk te maken voor iedereen.”

Grijze zone

“Het blijft een beetje een grijze zone”, reageert woordvoerder Filip Van Dorpe van Bellewaerde. “We krijgen iedere dag mensen die met attesten, mails en allerhande papieren afkomen dat ze geen mondmasker hoeven te dragen. Voor ons is het heel moeilijk te controleren wat er juist is en wat niet. Vanaf het moment dat je een uitzondering begint te maken, dan zie je het einde niet meer.”

“We zijn een pretpark, we kunnen niet zomaar zeggen. Oké, doe maar. Er zijn regels die gevolgd moeten worden en dat is wat wij proberen te doen. Wij worden ook dagelijks gecontroleerd op mondmaskerplicht. Als wij dan gecontroleerd worden en er zijn een aantal mensen die het niet dragen, dan krijgen wij daar ook de gevolgen van.”

Geen uitzonderingen

“Het is niet dat wij die mensen uit het park willen weren, verre van. Ze zijn meer dan welkom, maar het is gewoon heel moeilijk om die problematiek aan te kaarten”, vervolgt Van Dorpe.

“Je moet weten dat er nu dagelijks ongeveer 5.000 mensen in het park zitten. De mensen zijn het allemaal moe om een mondmasker te moeten dragen. Wij moeten mensen honderden keren per dag aanspreken dat ze alstublieft hun mondmasker moeten aandoen. Als er dan mensen gaan rondlopen zonder mondmasker, dan zorgt dat voor extra discussies en mensen die op hun beurt een uitzondering vragen en kun je het nog moeilijker handhaven. Het is heel moeilijk om daar een gulden middenweg in te vinden. Ook omdat we zelf niet weten wat nu waar en niet waar is. We gaan daar voorlopig als pretpark geen standpunt in nemen. We zijn ons aan het informeren bij instanties en de wetgeving, normaal gaan we daar op 1 september uitsluitsel over kunnen geven. We hopen ook dat er ook voor ons binnenkort een versoepeling in zit, maar momenteel tasten wij in het duister.

Het was trouwens niet de eerste keer dat Bellewaerde in het oog van de storm komt nadat het iemand met een medisch attest weigerde omwille van de mondmaskerplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier