Zonder mondmasker kom je Bellewaerde niet in, ook niet met een medische vrijstelling: alleenstaande mama druipt terug af met ontroostbare dochter

© (Foto Belga)
Redactie KW

Bezoekers die om medische redenen geen mondmasker moeten of mogen dragen, zijn niet welkom in Bellewaerde. Tenzij ze wél een mondmasker dragen. Dat ondervonden alleenstaande mama Joke (44) en haar dochter Fien (8). “Ik heb nochtans een attest én een invalidenkaart”, zegt Joke. “Maar dat maakte hen niets uit. Wij kunnen maar heel weinig uitstappen doen door mijn gezondheid, dit raakt ons diep.” Gelijkekansencentrum Unia noemt de weigering illegaal én discriminerend.

Snds de heropening begin mei moet je verplicht een mondmasker dragen in pretparken, zowel binnen als buiten. Sommige mensen hebben een vrijstelling om een mondmasker te dragen, zoals de alleenstaande mama Joke (44) uit Vichte. “Elf jaar geleden heb ik in een verkeersongeval een hersenletsel en een nekletsel opgelopen”, vertelt Joke. “Ik kan nog heel veel, maar het gaat trager en het is veel lastiger dan vroeger. Rechtstaan en wandelen lukt nog, maar niet te lang. Ik moet heel vaak even uitrusten als ik op stap ben. Als ik een mondmasker draag, raak ik nog sneller in ademnood en val ik zelfs flauw.”

Attest

Joke heeft een officieel attest van een dokter waarmee ze kan bewijzen dat ze terecht geen mondmasker draagt. “Ik word geregeld aangesproken als ik ergens geen mondmasker draag waar dat normaal wél verplicht is. In de winkel bijvoorbeeld. Ik heb daar geen probleem mee. Ik begrijp heel goed dat het personeel me daarop wijst, die mensen doen ook maar hun job. Van zodra ik mijn attest toon, krijg ik begripvolle reacties. Problemen heb ik nog nooit gehad.”

Ik had op voorhand gebeld naar het onthaal om te checken of we binnen zouden mogen. ‘Geen probleem’, kreeg ik te horen. Tot we daar aankwamen.

Tot deze week, toen Joke een bezoek wilde brengen aan het pretpark Bellewaerde. “Ik had op voorhand gebeld naar het onthaal om te checken of we binnen zouden mogen. ‘Geen probleem’, kreeg ik te horen. Dus trokken mijn dochter en ik met veel zin in een leuke dag naar Bellewaerde. Daar kregen we echter het deksel op de neus. Ik moest een mondmasker dragen, net als alle andere bezoekers, of ik kwam er niet in.”

Joke riep er de directeur bij, maar die had hetzelfde antwoord voor haar klaar. “Ik heb nog even gediscussieerd, omdat ik het oneerlijk vond. Ik heb een attest door een dokter, én ik heb een invalidenkaart. Ik verzin mijn aandoening dus niet, het is geen kwestie van ‘geen zin hebben om een mondmasker te dragen’. Maar de directeur had geen oor naar mijn argumenten. ‘Daar doen wij niet aan mee’, kreeg ik te horen. Ik vroeg daarna of we de politie er dan bij konden halen, zodat die een vaststelling konden doen, maar ‘die hebben het daar te druk voor’, klonk het antwoord. Toen vroeg ik of ik op papier een bevestiging kon krijgen dat ik daar was geweest en, ondanks mijn attest, toch niet binnen mocht. Dat kreeg ik niet. Dus heb ik een filmpje gemaakt met mijn smartphone.”

Joke is kwaad. “En dan nog vooral omwille van mijn dochter. Wij kunnen maar heel weinig uitstappen doen door mijn gezondheid. Dit was naast een tripje naar de zee de tweede uitstap deze zomer. Ik had speciaal op voorhand gebeld om niet voor verrassingen te staan, en dan krijgen we toch nog dit. Mijn dochtertje heeft de hele weg naar huis gehuild. Ik vond het echt erg. Bovendien voelde ik me nog eens enorm vernederd, nadat we daar bijna een uur hebben gestaan aan de ingang, met heel wat andere bezoekers in de buurt.”

Mijn dochtertje heeft de hele weg naar huis gehuild. Ik vond het echt erg. Bovendien voelde ik me nog eens enorm vernederd, nadat we daar bijna een uur hebben gestaan aan de ingang, met heel wat andere bezoekers in de buurt.”

Wij leggen ons oor te luister bij Bellewaerde. De regels blijken in het pretpark wel héél streng te zijn. Joke mocht inderdaad niet binnen, ook al had ze een attest bij. “Het is ook moeilijk”, zegt sales- en marketingdirector Filip Van Dorpe. “We hebben dagelijks zoveel discussies met mensen die hun mondmasker niet willen dragen. Als er dan nog eens andere bezoekers zijn die er geen moeten dragen, dan krijgen we dat nog minder gemakkelijk afgedwongen. Of dan zijn er andere bezoekers die zich onveilig voelen. Dus ja, wij weren die mensen uit het park, voor de gemoedsrust van de anderen. We nodigen hen graag uit om, wanneer de mondmaskerplicht minder strikt wordt, naar ons park te komen. We zullen hen met open armen ontvangen.”

Illegaal en discriminerend

Gelijkekansencentrum Unia bevestigt dat het regelmatig klachten binnen krijgt van personen met een handicap die in de problemen komen door de mondmaskerplicht. “De meesten waren ongerust omdat hun gezondheid het niet toelaat een mondmasker te dragen, en omdat ze ook niet gestigmatiseerd willen worden door anderen die vragen beginnen te stellen”, zegt Anne Salmon van Unia. “Na een aanbeveling van Unia werd een uitzondering opgenomen in het Ministerieel Besluit van 20 augustus 2020. Het MB stelt dat personen die in de onmogelijkheid zijn om een mondmasker te dragen, gestaafd door een medisch attest, niet moeten voldoen aan de mondmaskerplicht. De toegang weigeren aan iemand in zulke omstandigheden is illegaal en discriminerend.”

Unia zal contact opnemen met Bellewaerde om de zaak uit te klaren. “We geven de voorkeur aan een overleg vooraleer we een juridisch dossier opstarten”, zegt Unia-directeur Patrick Charlier. “Maar het pretpark riskeert een schadevergoeding te moeten betalen van tot 1300 euro.”

Joke ging intussen met haar dochter naar Boudewijnpark, waar ze wel haar attest aanvaardden. (JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.