“Zijn naam valt hier nog geregeld”: Tatiana en Maarten volgden in café De Vierweg de overleden Stefaan Willaert op

Tatiana Deswaef (tweede van links) en Maarten Bouttens (tweede van rechts) tussen enkele klanten van café De Vierweg. © Stefaan Beel Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Langs de Ardooisesteenweg 308 is café De Vierweg al jarenlang een vaste waarde. Maar toen waard Stefaan Willaert er bij een val van de trap om het leven kwam, stond het café maandenlang leeg. Tot Tatiana Deswaef en Maarten Bouttens er de schouders onder zetten.

Café De Vierweg bevindt zich op de hoek met de Populierstraat. Toen in 2021 uitbaatster Rika Himbrecht die het café runde vanaf 1987 overleed, maakte Stefaan Willaert de move naar De Vierweg.

De man had al meerdere herbergen open gehouden en was ook een graag geziene kerel. Maar het noodlot sloeg toe in februari 2023. De dag na zijn 50ste verjaardag hij werd geboren op 17 februari 1973 werd hij dood aangetroffen onderaan de trap. De wetsgeneesheer kwam tot de conclusie dat die het gevolg was van een noodlottige val. “Er wordt hier nog vaak gesproken over Stefaan”, geeft Tatiana bij ons bezoek meteen mee. “Het is begrijpelijk ook een gevoelig onderwerp.”

“Je moet als koppel ook bestand zijn tegen jaloezie”

Tatiana vormt met Maarten Bouttens een nieuw samen gesteld gezin. Ze hebben elk een zoontje, Miliano (7) en Lars (9). “Ze zijn als echte broers. Ze komen goed overeen, maar daar hoort ook eens ruzie onder de broers bij”, lacht ze.

Job bij Dranken Jo

De stap naar een café was niet onlogisch voor het koppel, ze hadden beiden al wat ervaring in de horeca. “We werkten toen ook samen in frituur En Route in Ardooie. Maarten deed dat fulltime, ik sprong bij in de weekends. Zelf ben ik ondertussen van job veranderd. Vroeger was ik industrieel poetser, nu ga ik kuisen met dienstencheques. Ik moet me soms wel haasten, bij sommige klanten heb ik pas na 15 uur gedaan en om 16.30 uur moet het café weer open.”

Maarten veranderde ondertussen al van job. “In de frituur moest hij uiteraard ook ’s avonds werken. Maar als het hier echt druk was in het café, pakweg bij een verjaardagsfeestje, dan kon ik dat niet alleen aan. Hij werkt hier nu wat verderop bij Dranken Jo. En zo kan hij hier ook drank komen leveren”, stipt Tatiana aan.

Het café is eigendom van schepen Francis Debruyne. “We zijn dus een vrij café en dat is ook nodig. Een pintje, we serveren Stella en Jupiler, kost hier 2,10 euro. We hebben ook onze maandagspintjes aan 1,8 euro. En verder hebben we hier de gebruikelijke streekbieren en een aanbod aan andere dranken. Ook de alcoholvrije biertjes doen het steeds beter. En als een klant vraagt naar een bepaald bier, halen we dat ook in huis. Al mag je er ook niet al te veel hebben, ze moeten ook verkocht geraken natuurlijk.”

Tatiana en Maarten wonen met hun gezin in de Heropbouwstraat in Rumbeke. “Misschien verhuizen we wel naar hier. Het eerste jaar huurden we volgens het pop-up-principe. Nu moeten we tot een nieuwe overeenkomst met de huiseigenaar komen. We zouden graag doorgaan, het zou dan ook makkelijker en voordeliger zijn om hier te komen wonen. Al gebeurt het ook al eens dat we hier voor de veiligheid slapen.”

Parking als troef

De troef van het café vindt Tatiana de grote parking naast de deur. “We passeerden hier vaak als we van En Route in Ardooie kwamen, die parking sprak ons wel aan. Want hier heb je nooit moeite om je auto kwijt te geraken. En de klanten komen van overal: Roeselare, Beveren, Ardooie, Izegem…”

Het café is gesloten op woensdag. Van maandag tot en met vrijdag gaan de deuren open om 16.30 uur en sluiten ze in principe om 22 uur. Op zaterdag is de herberg doorlopend open van 10 uur tot middernacht, op zondag van 10 tot 14 uur en vanaf 17 uur tot 22 uur. “We hebben allebei nog onze job, maar zijn het gewend om hard te werken. En je moet het uiteraard ook graag doen. We bouwen nu opnieuw een cliënteel op, dat is niet altijd even makkelijk. We hebben toch al heel wat vaste klanten. Er staat hier ook een tapbiljart die erg gegeerd is. Op 4 mei houden we hier een biljarttornooitje en we starten ook met een interne competitie. En er is ook onze flipperkast die wel wat interesse wekt. Onze klanten kunnen hier zelf ook een liedje kiezen. En er is al wel eens ambiance. Zeker als er een verjaardagsfeestje wordt gehouden, dan kan het hier volle bak zijn.”

De Vierweg was ook al enkele keren de locatie voor een hanenkraaiing. “In principe staan de dieren dan opgesteld op de parking.”

Kraslotjes kopen

Je kunt in het café nu ook op de Lotto spelen. “Je kunt hier krasloten kopen, maar ook met Euromillions spelen. Net als in een krantenwinkel.”

Ondertussen heeft het koppel al hun draai gevonden in het café. “Je moet ook tegen het gezever kunnen natuurlijk en mag niet jaloers zijn. Er wordt her en der wel eens een steek onder water gegeven.”

Deze zomer plant men ook een barbecue. “Maandelijks pakken we uit met een etentje, dat was al eens spaghetti carbonara, een andere keer stoofvlees,… En we hadden daar telkens behoorlijk wat inschrijvingen voor.”

Op de andere hoek van de Ardooisesteenweg en de Populierstraat, en dus pal tegenover het café, staat de kapel van Schuwe Maandag. Jaarlijks worden daar de 39 slachtoffers van een van de zwartste dagen uit de Roeselaarse geschiedenis herdacht. Die Schuwe Maandag dateert van 19 oktober 1914, er werden toen 39 buurtbewoners waaronder ook kinderen gedood.

“Jaarlijks is er de herdenking en die brengt ook wat volk op de been natuurlijk.”

Tijd voor hobby’s heeft het koppel niet meer. “Al gaat Maarten wel eens petanque spelen met enkele vaste klanten. En zoals in veel cafés zijn de klanten hier meestal mannen. In het weekend brengen ze hun vrouw dan wel eens mee. Maar vaak sta ik hier tussen enkel mannen”, concludeert Tatiana.

Volgende week: café De Weegbrug in Pittem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier