Vrijdag eerste Repair Café in Deerlijk: “Laten zien dat repareren leuk kan zijn”

Deerlijks Verlangen en Lokaalmarkt slaan de handen in elkaar voor de eerste editie van Repair Café in Deerlijk. © DRD
Redactie KW

Wat doe je met een cd-speler die niet meer open wil, met een broodrooster die het niet meer roostert en met een trui waarin mottengaatjes zitten? Geen paniek… het Repair Café kan een oplossing bieden. De eerste editie vindt in Deerlijk plaats in Uzien.

Ontdekte je bij de corona-opkuis ook een haperende mixer of een stotterende stofzuiger? Misschien valt er nog iets te herstellen… Vind je het ook zonde om die zomaar weg te gooien? Ga dan naar het eerste Repair Café Deerlijk, bekijk samen met een van de herstellers je kapot toestel en wandel met een werkend exemplaar terug buiten. “Zo beperken we samen de afvalberg en bespaar je een centje waarmee je gezellig eentje kan drinken tijdens de Lokaalmarkt”, stelt Inke Leeuw.

“Tijdens het Repair Café, een initiatief van Deerlijks Verlangen in samenwerking met Lokaal, staan enkele enthousiaste herstellers staan klaar om bezoekers te helpen bij alle mogelijke reparaties. We gooien ontzettend veel weg. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Op vrijdag 18 september, tijdens de wekelijkse Lokaalmarkt van 15 tot 19 uur, kunnen bezoekers er, met de hulp van deskundige vrijwilligers, hun kapotte spullen repareren. Alles waar wat aan hapert – kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, smartphones, speelgoed – krijgt in het Repair Café een tweede leven.”

Reflex

“Door repareren te promoten, verkleint Deerlijks Verlangen de afvalberg en dat is precies een van onze kernacties”, gaat Delphine Derammelaere verder. “Daarnaast zorgt repareren ervoor dat er minder nieuwe spullen gemaakt moeten worden, want de productie en het transport is vandaag een belangrijke bron van milieuvervuiling, grondstoffen- en energiegebruik. Zo linkt onderzoek van de Oeso meer dan de helft van de totale uitstoot aan broeikasgassen rechtstreeks aan ons gebruik van grondstoffen.”

Sociaal gebeuren

“De mogelijkheid om kapotte spullen te herstellen, is voor veel mensen geen logische reflex meer”, vult Freek Depraetere aan. “Vaak weten we ook niet meer hoe dat moet. Wie deze praktische kennis wel nog bezit, zoals mensen die het financieel moeilijk hebben, ouderen of nieuwkomers, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd. Via het Repair Café van Deerlijks Verlangen dragen we deze waardevolle praktische kennis op een plezante manier over. We laten zien dat repareren leuk is en vaak makkelijker dan we denken. Via het Repair Café komen buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact. “Als je samen een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt… Wie niets te repareren heeft, kan een handje toesteken nadat de boodschappen zijn gedaan. Intussen zijn er al meer dan 200 Repair Cafés in België en zijn we deel van een internationale Repair-beweging in meer dan 18 landen. Deerlijks Verlangen wil graag op regelmatige basis een Repair Café organiseren.”

Info: Delphine Derammelaere, 0497 46 06 29, delphine.derammelaere@gmail.com, Inke De Leeuw, 0496 10 34 62, inkedeleeuw@telenet.be en Freek Depraetere, 0477 03 25 73, freekdepraetere@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier