Vrienden en familie nemen afscheid van visser Andy op plaats van ongeval

© JRO
Redactie KW

Emotionele taferelen vrijdagmiddag ter hoogte van de Hendrik Baelskaai. Woensdag liet visser Andy Loyen (37) er het leven na een tragisch ongeval. Zijn familie en vrienden kwamen er afscheid nemen.

De 37-jarige visser Andy Loyen reed woensdag om nog onbekende reden met zijn heftruck achteruit het visserijdok in toen hij netten wou verplaatsen. Andy raakte met zijn benen gekneld onder de heftruck op de bodem van het visserijdok. Pas na een half uur kon de onfortuinlijke visser bevrijd worden. De hulpdiensten probeerden hem bijna een uur lang te reanimeren, maar het mocht niet baten. Andy overleed ter plaatse.

De overleden visser werkte al 16 jaar voor reders Rudy Barbaix en Christelle Dewaele. 13 jaar lang voer hij op de O.82 Nautilus. De laatste jaren was hij schipper op de O.191 Romy. In februari stapte hij nog in het huwelijksbootje in de Filipijnen.

Een gouden hart

Vrijdagmiddag kwamen heel wat collega vissers afscheid nemen van Andy op de plaats van het ongeval. Toen ook zijn ouders en andere familieleden afscheid kwamen nemen vloeiden heel wat tranen. Andy was immers een zeer geliefd persoon. “Hij had een gouden hart. Hij dronk graag een pintje, maar stond altijd klaar voor zijn vrienden en familie“, vertelde zijn zus Tamara nog in onze krant.

Karel Lecomte kent Andy al van toen hij amper drie jaar was. “We groeiden samen op”, zucht hij. “Andy en ik waren jaren beste vrienden. Maar door de jaren heen verlies je elkaar wat uit het oog. Je leert andere mensen kennen en je start een relatie en dan vervaagt dat contact wat. Maar toch wist ik dat ik hem elk moment van de dag kon storen en omgekeerd was dat ook zo. We waren vrienden voor het leven. Zelf zit ik momenteel in een echtscheiding verwikkeld en Andy steunde me daar enorm in. We zagen elkaar al wat meer en begonnen terug met elkaar op te trekken. Dat nu zo vroeg een einde komt aan Andy’s leven, dat had niemand verwacht. Ik zal hem verschrikkelijk hard missen. Niemand verdient het om zo vroeg aan zijn einde te komen. En dan ook nog door zo’n dom ongeval.”

Waarom, waarom, waarom?

De ouders van Andy waren zwaar aangeslagen door het verlies van hun zoon. Even werd de mama, door emoties overspoeld, onwel. ‘Waarom, waarom, waarom…’, riep ze steeds. Het is duidelijk dat Andy gemist zal worden door iedereen, zijn vrienden, familie en door de hele visserijgemeenschap. Andy zal begraven worden in beperkte kring door de coronamaatregelen, maar nadien wordt er nog een herdenkingsplechtigheid gepland voor iedereen die Andy lief had. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier