Voormalig Waregems brandweercommandant wordt preventie-adviseur

Redactie KW

Mede door zijn ruime expertise en ervaring in diverse brandweerkorpsen richtte Willy Pauwels Aco-Fire op. Hij geeft daarbij advies, assistentie, consultancy en coaching in brandpreventie, brandbeveiliging en brandbestrijding.

Willy (63) woont met zijn vrouw Marleen Bulckaert (61) in de Guldensporenlaan. Ze hebben twee zonen: Tobias (37) en Dries (34). Hij studeerde informatica en was twaalf jaar beroepsbrandweercommandant in Ronse en drie jaar brandweermajoor in de zone Vlaamse Ardennen. Momenteel is hij actief als operationeel officier voor de brandweerpost van Waregem en Fluvia.

“Een brand zit soms in een klein hoekje verscholen en kan dan ook aanleiding geven tot zeer nefaste gevolgen”, zegt Willy. ” Brandpreventie heeft dan ook tot doel om oorzaken te vermijden of te beperken, maar volledig uitsluiten kan niet daar meestal een menselijke factor of een technisch falen aan de basis liggen. Dan is het vooral zaak dat de brand snel wordt ontdekt en beperkt. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat er geen menselijk leed ontstaat.”

“Bedrijven en organisaties zijn wettelijk verplicht om te beschikken over een volledig brandpreventiedossier”, verduidelijkt Willy. “Dit houdt in dat alle firma’s een risicoanalyse bij brand moeten opmaken, aangevuld met een evacuatie- en interventieplan. Mijn ervaring leert dan ook dat bestrijding van schade bij goed voorbereide bedrijven meestal beperkt is. Het brandpreventiedossier mag echter niet alleen een papieren document zijn, maar moet ook praktisch uitgewerkt worden. Een jaarlijkse oefening daarbij is een absolute noodzaak. Het personeel moet goed op de hoogte zijn van wat er dient te gebeuren: alarm geven, brandweer verwittigen, een bluspoging ondernemen en evacueren. Ik help dan ook bij het opmaken van een risicoanalyse en interventieplan. Hiernaast wordt ook de nodige aandacht besteed aan het geven van de nodige opleidingen, dit alles in een interactieve en pragmatische aanpak met oog voor de interne bedrijfscultuur.” (PPW)

Info: aco-fire@telenet.be en 0495 20 25 90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier