Voormalig Italiaans minister is nieuwe rector Europacollege

Rector Jörg Monar en zijn opvolgster Federica Mogherini van het Europacollega bij burgemeester Dirk De fauw in het stadhuis. (Foto Tom Brinckman)
Stefan Vankerkhoven

Net voor zijn vertrek uit Brugge kreeg Jörg Monar, de rector van het Europacollege, van burgemeester Dirk de fauw de titel van ‘doctor honoris causa’ van de stad Brugge. Zijn opvolgster Federica Mogherini, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en vicevoorzitter van de Europese Commissie, start haar nieuwe functie op dinsdag 1 september.

De Duitser Jörg Monar was sinds 2013 rector van het Europacollege in Brugge, waar meer dan 300 internationale studenten studeren. Voordien was hij de directeur van het programma Europese politieke en administratieve studies van het Europacollege. Hij gaf meer dan twintig jaar les op deze Brugse campus en was tevens professor hedendaagse Europese studies van de universiteit van Sussex. Hij heeft een doctoraat in moderne geschiedenis aan de universiteit van München en een doctoraat in politieke en sociale wetenschappen aan het European University Institute van Florence.

Doctor honoris causa

Jörg Monar werd door de Brugse burgemeester Dirk De fauw uitgewuifd, met de titel ‘doctor honoris causa’ en een aquarel van de Groene Rei op zak, als blijk van waardering voor het feit dat hij als rector Brugge jarenlang op de internationale kaart plaatste. Zo uitzonderlijk is dat niet, want alle studenten die hun diploma behalen krijgen dit document als ambassadeurs van Brugge. Een diploma van het Europacollege leidt doorgaans tot een internationale topfunctie in de politiek of bij een Europese instelling.

Rector Jörg Monar kreeg een aquarel van burgemeester Dirk De fauw. (Foto Tom Brinckman)
Rector Jörg Monar kreeg een aquarel van burgemeester Dirk De fauw. (Foto Tom Brinckman)

Bekende oud-studenten zijn onder meer Luc Coene (voormalig gouverneur van de Nationale Bank), Guy Spitaels (voormalig Waals minister-president), Marc Descheemaecker (voormalig topman bij NMBS), Helle Thorning-Schmidt (voormalig premier van Denemarken), Nick Clegg (voormalig Brits vice-premier) en Ursula Plassnik (voormalig minister van Buitenlandse zaken van Oostenrijk).

Italiaanse minister

Sinds 1 september is de Italiaanse politica Federica Mogherini de nieuwe rector van het Brugse Europacollege. De Romeinse Federica Mogherini was minister van Buitenlandse Zaken in Italië en nadien de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie werd. Zij was al gastprofessor in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier