Voka houdt nieuwjaarsreceptie in Ieper: “We willen hier dromen realiseren”

Voka West-Vlaanderen mocht in Het Perron klinken op het nieuwe jaar. (foto EF)
Redactie KW

Naar goede gewoonte organiseerde Voka West-Vlaanderen ook een nieuwjaarsreceptie in Ieper. Woensdagavond was het drummen geblazen in CC Het Perron, dat voor de gelegenheid VOKA-oranje kleurde, en kwam de beau monde met ondernemersspirit checken of de analyse van 2019 en de vooruitzichten voor 2020 op vlak van het ondernemerslandschap in West-Vlaanderen klopt. En als apotheose gaf ex-veldrijder Sven Nys nog een schouderklopje.

Lieven Danneels, mede-eigenaar en co-CEO van de Televic Group, opende de avond met een persoonlijke toets. “Mijn mandaat eindigt in mei dit jaar. Dus eigenlijk is dit ook een beetje mijn testament”, vertelde hij. “De maatschappij heeft geen geduld meer, alles moet instant zijn, alles moet te vatten zijn in slogans, in een tweet. Het is o zo belangrijk dat we over onze lokale West-Vlaamse belangen waken. Dat is niet eenvoudig. In onze wereld waart een spook van nieuw provincialisme. Nee, het zijn niet de provincies die dat aansturen: de nieuwe provincialisten zitten dikwijls in de grote steden, waar ze in hun cocon liefst niet al te veel gestoord worden, en al zeker niet door zij die dan nog met auto naar ‘t stad willen komen. En die grote centra laven zich rijkelijk aan het milde manna van de overheid en ervaren dat als normaal. Welnu, Ik droom dat West-Vlaanderen zijn fair share van die royale overheidsmiddelen krijgt, onder andere voor onderwijs, onderzoek en infrastructuur.”

“Er is nood aan nieuwe infrastructuur voor een vlottere doorstroming”

Christophe Dhaene, zaakvoerder van e-BO Enterprises met ook een vestiging in Ieper, blikt even terug op 2019. “Als Voka West-Vlaanderen maakten we onze prioriteiten over aan de politici. De nadruk hierbij lag op het investeren in infrastructuur, mensen en innovatie. Het zal er nu op aankomen om er deze keer ook effectief aan te beginnen. Naast de dringende heraanleg van grote stukken van de bestaande N8 is er ook nood aan nieuwe infrastructuur die een vlotte doorstroming mogelijk maakt en die niet meer door de dorpen gaat. Er moet ook werk gemaakt worden van een vlottere doorstroming op de knooppunten A19/N38 en N38/Pilkemseweg langs de zuidelijke ruimtelijk-economische as Westhoek en we rekenen erop dat er eindelijk gestart wordt met de omleidingsweg in Diksmuide. Door de dynamiek in onze regio is er in Ieper, Poperinge en Zonnebeke nog steeds behoefte aan bijkomende ruimte om te ondernemen. Heel wat ondernemers staan klaar om te investeren in onze regio. We moeten er dan ook voor zorgen dat ze hun droomprojecten hier kunnen realiseren.”

Starters

We onthouden dat er vraag is naar betere mobiliteitsinfrastructuur, meer ruimte om te ondernemen, een iconische poort tot de regio met nadruk op meer innovatie. Ook Dieter Lembrechts, zaakvoerder van DL Medical en voorzitter van Jong Voka West-Vlaanderen, zit in hetzelfde vaarwater. “In vergelijking met andere provincies zijn er weliswaar nog altijd iets minder starters, maar we staan op de vierde plaats en met 10.000 startende ondernemers zijn dat er wel 10 procent meer dan het jaar ervoor. West-Vlaanderen is natuurlijk ook de regio bij uitstek met het grootste netwerk van lokaal sterk verankerde familiebedrijven. En ook in deze familiebedrijven zien we de jonge generatie volop haar intrede doen. Zij die erin geboren zijn, zij die de ondernemersdroom van kindsbeen af mee hebben beleefd. Iets waarop ik als voorzitter van Jong Voka West-Vlaanderen bijzonder trots ben.” En tot slot kwam Sven Nys als top-motivator met volgende raad: “West-Vlamingen hebben het zoals ons in hun genen. Ze zijn goed bezig.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier