Vogelopvangcentrum vangt jonge vosjes, steenmarters en vogels op na storm

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De combinatie van storm en de normale voorjaarsdrukte in mei zorgen voor een overrompeling van nestjongen in het Vogelopvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Oostende.

Sinds januari heeft het vogelopvangcentrum de kaap van 700 opgevangen diertjes gerond. 2019 was al uitzonderlijk druk, maar nu worden momenteel nog meer dieren voor verzorging binnen gebracht.

“We kregen enkele babyvosjes binnen, maar ook babystaartmeesjes, merels en ekstertjes”, vertelt directeur Claude Velter. “Het nestjongseizoen is begonnen en dat zorgt meestal wel voor wat drukte bij ons. Zo werden de eerste jonge merels, duiven, spreeuwen, heggenmussen en roodborstjes binnengebracht.”

Delicate job

Tijdens de rondgang treffen we Isabelle Allemeersch aan. Zij is het hoofd dierenzorg en was net bezig met het voederen van kleine staartmeesjes. Een delicate job, zo blijkt. “Je moet echt met het wormpje tegen de zijkant van hun nog tere bekje duwen”, vertelt ze.

“De staartmeesjes zijn waarschijnlijk amper tien dagen oud en nog zeer broos. Hun bekje en hun pootjes hebben niet veel nodig om te breken. Staartmeesjes zijn eerder uitzonderlijk. Het is de eerste keer dat we een nestje binnenkrijgen. Ze zijn gisteren uit een boom gevallen door de hevige wind en werden hier binnengebracht. Eén vogeltje weegt amper zes gram.”

Vosjes en steenmarters

Ook de jonge vosjes krijgen we te zien. Het is prachtig om te zien hoe er in het Vogelopvangcentrum voor de dieren wordt gezorgd. Isabelle toont ons ook nog een nest steenmarters. “We kregen er vijf binnen. De jonge vosjes zijn met drie”, vervolgt ze.

“De vosjes moeten nu rond de drie weken zijn. Eens ze volgroeid zijn, worden ze vrijgelaten, net als alle andere dieren trouwens. Alle diertjes die binnenkomen, moeten volgroeid zijn en moeten zelfstandig kunnen eten en vliegen alvorens ze vrijgelaten worden.”

Lees verder onder de foto

Vogelopvangcentrum vangt jonge vosjes, steenmarters en vogels op na storm
© JRO

De directeur dankt alle vinders die de voorbije weken tijdens de lockdownperiode dieren in nood naar het opvangcentrum brachten. “Het vervoeren van dieren in nood bleef toegelaten door de Vlaamse overheid in deze uitzonderlijke periode. Dankzij de vinders kunnen wij ons werk blijven doen en instaan voor de verzorging van deze wilde dieren.”

Alle steun welkom

De directeur doet ook een oproep om de Vlaamse opvangcentra te blijven steunen. “De Groene Winkel kan eindelijk opnieuw open, maar groepsbezoeken werden afgelast en dat blijft tot nader order zo. We verliezen daardoor heel wat belangrijke inkomsten die anders gebruikt worden voor de uitbouw van ons centrum. Elke vorm van steun is bij ons meer dan welkom”, aldus Velter.

Het Vogelopvangcentrum in Oostende is elke dag open van 9 uur tot 17.30 uur om noodlijdende dieren te ontvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier