Vlaamse visserij verduurzaamt verder

Het ’Maatschappelijk visserij Convenant 2021-2025’ werd ondertekend door minister Hilde Crevits, door de secretaris-generaal voor Landbouw en visserij Patricia De Clercq, de administrateur-generaal van het ILVO Joris Relaes, gedeputeerde Bart Naeyaert, voorzitter van Natuurpunt Bart Vangansbeke en de voorzitter van de Rederscnetrale Geert De Groote.© (Foto ML)
Het ’Maatschappelijk visserij Convenant 2021-2025’ werd ondertekend door minister Hilde Crevits, door de secretaris-generaal voor Landbouw en visserij Patricia De Clercq, de administrateur-generaal van het ILVO Joris Relaes, gedeputeerde Bart Naeyaert, voorzitter van Natuurpunt Bart Vangansbeke en de voorzitter van de Rederscnetrale Geert De Groote.© (Foto ML)
Redactie KW

Vanmorgen werd aan boord van de Z.19 Brigitte in Oostende het Maatschappelijk visserij Convenant 2021-2025 ‘Op koers naar duurzaamheid’ ondertekend in het kader van een alsmaar meer duurzame Vlaamse zeevisserij.

Zo’n 10 jaar geleden werd onze Vlaamse visserij al geconfronteerd met een aantal uitdagingen in verband met duurzame visserij: te veel onrendabele bijvangst, teveel nefaste bodemberoering en te grote brandstofkosten omwille van de dominerende bokkenvisserij. Daar kwam nog het probleem bij dat onze visserijgronden sterk verspreid over de Noordzee liggen en ver van de Vlaamse thuishavens. Maar er was toen nog geen manier om die duurzaamheid te evalueren die rekening hield met de specifieke eigenschappen van de Vlaamse visserijvloot. Wel was er de wil om de problemen op te lossen: de overheid, de sector, de NGO, en de wetenschap staken de koppen bij elkaar om de bestaande noden aan te pakken en te verbeteren.

Dynamisch proces

Vanmorgen werd aan boord van de gloednieuwe Z.19 Brigitte in het Oostendse visserijdok een nieuw en derde ‘’Maatschappelijk visserij Convenant 2021-2025’ ‘op koers naar duurzaamheid’ ondertekend met als doel de transitie naar een duurzame visserij te realiseren. Daarvoor werd o.a. in 2017 de Valduvis methode ontwikkeld: een systeem gebaseerd op 11 indicatoren die een beeld moeten vormen van de sociale, economische en ecologische duurzaamheid van onze visserijvloot. Volgend jaar volgt er een update van dit systeem.

“Verduurzamen is een werkwoord. Het is een dynamisch proces dat permanent moet worden geëvalueerd en bijgestuurd. Het is gestoeld op wederzijds vertrouwen van alle belanghebbende partijen en op een wetenschappelijke methode om die duurzaamheid te meten”, aldus Hans Polet wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek.

Ook is er een Visserij Verduurzaamt-erkenning gelanceerd waarbij nu al een 14-tal visgroothandelaars, supermarkten, viswinkels en het oostendse restaurant Storm gecertificeerd zijn. Meer info: www.visserijverduurzaamt.be . (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier