Vlaams kampioenschap Belgisch Trekpaard voor het eerst in Torhout

De prominente genodigden en de organisatoren van het VFBT tijdens het Vlaams kampioenschap op de Torhoutse kinderboerderij. © foto JS
Johan Sabbe

Torhout mocht zondag voor het eerst het Vlaams kampioenschap voor het Belgisch Trekpaard verwelkomen. Op de stedelijke kinderboerderij pakten de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT) de hele dag met hun wedstrijden uit. Alles verliep coronaproof.

De organisatie gebeurde in samenwerking met de jongerenafdeling Trekpaard Jeugd VFBT, de West-Vlaamse Paardenkwekersbond en het stadsbestuur met schepen van Landbouw Hans Blomme.

Naar de West-Vlaamse paardenstad

Normaal gezien heeft het Vlaams kampioenschap elk jaar in juli in Aalst plaats, maar dit keer stak het coronavirus daar een stokje voor. Aangezien Torhout al zijn Paardenmarkt had moeten schrappen en de Plattelandsdag van september op de kinderboerderij evenmin kon doorgaan, beslisten voorzitter Joost Callebert en de andere bestuursleden van de VFBT om voor de gelegenheid met het kampioenschap naar de West-Vlaamse paardenstad uit te wijken. Het was voor de eigenaars van de trekpaarden de eerste prijskamp van het jaar, want alle traditionele paardenmarkten werden geschrapt.

De trekpaarden kwamen zondag uit alle Vlaamse provincies naar Torhout afgezakt. Onder een stralende hemel hadden de prijskampen plaats voor de jaarlingmerries, de een- en tweejarige hengsten en de twee- en driejarige merries. Bij de oudere paarden werden er door de jury Vlaamse kampioenen gekroond bij de goedgekeurde hengsten, de merries met veulen en de merries zonder veulen.

Wereldwijd te volgen via website van VFBT

Vanwege de veiligheidsregels in het kader van Covid-19 werd er geen extern publiek toegelaten. Enkel de deelnemers, de medewerkers en een schare genodigden mochten het evenement bijwonen. Wel konden dankzij een professionele firma de prijskampen via livestream wereldwijd gratis gevolgd worden op de website van de VFBT. Die vereniging telt om en bij de 700 betalende leden, zowel trekpaardfokkers als recreanten. Info: VFBT.

“Alles is perfect verlopen”, glunderde voorzitter Joost Callebert na afloop. “De ontvangst op de Torhoutse kinderboerderij was hartelijk en de weersomstandigheden zaten mee. Niets dan tevredenheid dus. Eindelijk konden de trekpaarden en hun eigenaars nog eens voor prijskampen naar buiten komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier