Vlaams Belang Kortrijk vraagt extra gemeenteraad rond problemen met zwembaden

© AN
Olaf Verhaeghe

Wouter Vermeersch, fractieleider voor Vlaams Belang, wil een extra gemeenteraad in augustus om aanhoudende overlast in en verwaarlozing van de Kortrijkse zwembaden te bespreken. “De inwoners van onze stad betalen jaarlijks 1,5 miljoen euro voor het nieuwe zwembad, maar steeds meer tieners en gezinnen met jonge kinderen haken af”, klinkt het. Vlaams Belang rekende op de steun van de andere oppositiepartijen CD&V en Groen, maar die gaan niet op het voorstel in.

Wouter Vermeersch stelt de vraag na enkele getuigenissen op sociale media over het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide. Maar ook de verwaarlozing van het openluchtbad en de sluiting van het zwembad en het Lagaeplein zijn een doorn in het oog van de Vlaams Belanger. Samen met de leden van zijn fractie in de gemeenteraad wil hij dat de problemen met hoogdringendheid worden aangepakt.

“Het stadsbestuur mag niet langer aanmodderen en de situatie laten verzieken”, klinkt het. “We willen niet wachten tot de zomer voorbij is op de gemeenteraad van september. De raad moet zo snel mogelijk samen komen. Burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter Vincent Van Quickenborne is verplicht om de raad bijeen te roepen op verzoek van een derde van de leden. Ik richt mijn vraag dan ook aan alle fractieleiders en reken op de steun van CD&V en Groen. Ik veronderstel dat ook N-VA (deel van de stadscoalitie, red.) een kordate aanpak wil. Of blijft het bij hen bij stoere woorden?

Tal van maatregelen

Concreet wil Vlaams Belang dat de verloedering en vervuiling in het openluchtbad Abdijkaai en het nieuw zwembad Kortrijk Weide worden aangepakt en gesanctioneerd. De openingsuren van het zwembad Lagaeplein Heule moeten worden aangepast, de signalisatie op de parking Kortrijk Weide moet duidelijker zodat parkeerboetes vermeden kunnen worden en ook de inkomtarieven voor eigen inwoners moet volgens Vlaams Belang worden herbekeken.

Wouter Vermeersch, fractieleider voor Vlaams Belang.
Wouter Vermeersch, fractieleider voor Vlaams Belang.© LLV

Wij zijn bovendien vragende partij voor een nultolerantie voor strafbare feiten in en rond de zwembaden en willen de aanwezigheid van agenten in burger aan het water”, zegt Wouter Vermeersch nog. “Ook extra controles zijn nodig, zowel op de invalswegen als op het spoor vanuit Noord-Frankrijk. Daarnaast willen we ook controles van risicogroepen met drugshonden.” Een laatste maatregel die Vlaams Belang vraagt is een wettelijke regeling van een zwembadverbod op federaal niveau. Zo’n verbod moet naar analogie met een stadionverbod voor voetbalhooligans, overlastveroorzakende jongeren weren uit het zwembad.

Groen-fractieleider David Wemel gaf alvast meteen aan niet mee te doen met zijn collega van Vlaams Belang. “Wij staan nog steeds achter het cordon sanitaire en gaan dus samen geen beleidsbeslissingen nemen”, klink het. Ook CD&V gaat niet in op de vraag van Vlaams Belang. “We willen wel alles ten gronde bespreken op de eerstkomende gemeenteraad, die van september”, stelt fractieleider Hannelore Vanhoenacker.

Wouter Vermeersch heeft minstens 14 leden van de gemeenteraad nodig om zijn vraag te onderschrijven. Vlaams Belang heeft vijf raadsleden. Zonder de steun van de twee andere oppositiepartijen lijkt het dan ook onwaarschijnlijk dat de extra raad er komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier