Viviane (68) moet haar café van 120 jaar oud verplicht sluiten door uitbreiding snelweg

Viviane (68) moet afscheid nemen van haar café. © foto MM
Redactie KW

Na meer dan 120 jaar sluit café Het Groene Woud langs de Natiënlaan definitief de deuren. Verplicht, want de eigenaars worden onteigend door de omvorming van de N49 tot snelweg.

Zo verdwijnt meteen het laatste café in Sint-Rita (Damme). “Het is met pijn in het hart. Maar oké, als ze het willen afbreken, kan je daar weinig tegen beginnen“, zegt uitbaatster Viviane Debbaut (68).

Grote boosdoener is dus de omvorming van de N49 Natiënlaan tot autosnelweg. De A11 tussen Brugge en Knokke wordt verder doorgetrokken via de N49, zodat die een volwaardige snelweg wordt. Nu zijn er nog tal van kruispunten en zelfs plaatsen waar fietsers mee op de baan rijden. Om die plannen te realiseren moeten er heel wat huizen en dus ook handelszaken verdwijnen. Het gaat om gebouwen die rechtstreeks verbinding hebben met de Natiënlaan. Omdat er een parallelweg komt naast de nieuwe snelweg, moeten die onvermijdelijk weg.

Café Het Groene Woud houdt na meer dan 120 jaar op te bestaan.
Café Het Groene Woud houdt na meer dan 120 jaar op te bestaan.© foto MM

Begin juni sloot het bekende restaurant Pick-Wick, even verderop van het café, al de deuren. Paul Staelens en Anabel Van Landschoot zagen hun levenswerk zo verdwijnen. Ook Viviane Debbaut zal met pijn in het hart haar café sluiten.

Op 30 november geeft de vrouw, die al twintig jaar achter de toog staat en het roer overnam van haar tante die er 38 jaar pintjes tapte, een groot afscheidsfeest voor haar vaste klanten.

(MM/ foto’s MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier