Vinkenvereniging ‘Komen is Gaan’ uit Wingene zet er na 85 jaar een punt achter

Luc Huvaere, Patrick Huvaere, Kristel van hun stamcafé 't Wingens Molenhof en voorzitter Rik Algoedt. Bestuurslid Rina Denbaes ontbreekt op de foto. (foto Nele) © (foto Nele)
Redactie KW

Na liefst 85 bestaansjaren heeft de bestuursploeg van de geliefde vinkenmaatschappij Komen is Gaan beslist er een punt achter te zetten. Diverse omstandigheden noopten tot dit drastische besluit.

“De maatschappij werd in 1934 gesticht en dit in de gemeente Wingene”, weet de voorzitter Rik Algoedt. “Ik zocht wat geschiedenismateriaal op en al sinds 1920 speelt men in onze gemeente met de vinken. Zowat 16 jaar na stichtingsdatum werd onze maatschappij lid van de A.VI.BO. Voor de Tweede Wereldoorlog speelden de vinkeniers onder de naam ‘De Vlaamsche Zangers’. De eerste prijzen werden in café ‘De Zwarte Leeuw’ uitgedeeld. Door de jaren heen kende de maatschappij acht verschillende lokalen. In de jaren 60 ontstonden er in Wingene nog twee andere verenigingen: De Sint-Jansvink en de Sint-Elooisvink. De samenwerking verliep toen heel vlot. Ons pronkstuk bij Komen is Gaan is de vlag. Deze werd op een groot feest in 1956 ingewijd. Dat jaar vonden er tal van hoogtepunten plaats. In 1979 ging het iets moeilijker, want we vonden geen nieuwe bestuursleden. Vandaag de dag is dit weer aan de orde.”

Familiale gelegenheid

“De wet van 1924, die het verblinden van vogels verbood, was een zware klap voor de vinkensport. Later ontstonden er nieuwe kooien en vanaf dan werden er veel nieuwe maatschappijen opgericht. In de beginjaren hoorden wij bij het gewest Tielt en later werd het gewest Zwevezele opgericht. Over het ledenaantal doorheen de tijd, vinden we heel moeilijk iets terug. Vermoedelijk startte men met een 20-tal leden. Dit groeide langzaam maar zeker. De jaren 60 waren de topjaren met een 50-tal leden. Dit was veel, zeker als je weet dat er toen ook twee andere maatschappijen in de gemeente werden opgericht. In de beginjaren was de deelname van vrouwen iets uitzonderlijks. Kinderen onder de 14 jaar mochten niet deelnemen. Daar kwam vlug verandering in en de vinkensport werd een familiale gelegenheid.”

Fusioneren

Gewestvoorzitter Guido Haeck gaat verder: “Ik mag bekennen dat de Koninklijke Maatschappij Komen is Gaan in vereffening is. Dat betekent dat er een einde komt aan het bestaan van de maatschappij. Eerst en vooral hebben we de daling van het aantal leden. De oudere leeftijd speelt hier een belangrijke rol in. Tijdens de zondagszetting merkte men de jongste jaren op dat de spelers moeilijk op de been te krijgen waren. Daarnaast hebben we de donderdagmorgenzetting die succesvol was. Men speelde toen met een gemiddelde van 65 vogels. Dat komt ook door het feit dat spelers van andere maatschappijen ook mochten meespelen bij Komen is Gaan. Op zondag speelt men enkel met de eigen leden. Dit probleem werd aangekaart en een voorstel was om te fusioneren met een andere gemeentelijke maatschappij. Binnen de bestuursploeg ontstonden er daardoor wat meningsverschillen. De communicatie liep niet zoals het hoorde en twee bestuursleden van de zes stapten uit de ploeg. Men bleef met vier personen over en het vinden van nieuwe bestuursleden was een moeilijke taak. Er was nood aan uitbreiding zodat de taken verdeeld konden worden, maar de vraag werd telkens afgewimpeld. Zo besloot men om een stop in te lassen. Ik moet wel vermelden dat de maatschappij financieel op een gezonde manier functioneerde.”

Goede doelen

De leden werden intussen overgebracht naar de andere maatschappijen maar vinden dit een heel spijtig voorval. Toch geeft de bestuursploeg de moed niet op. Ze bekijken dit voorval aan de positieve kant en hebben toekomstplannen om de donderdagmorgenzettingen verder te laten plaatsvinden maar dan via een andere maatschappij.

De inhoud van de kas zullen we overmaken aan goede doelen

“De donderdagmorgenzettingen waren telkens succesvol en daar wil de bestuursploeg een vervolg aan breien”, gaat Guido verder. “Met de hulp van enkele personen van Komen is Gaan en met de samenwerking van een andere maatschappij kan dit lukken. Voor veel vinkenliefhebbers is dit een belangrijk geheel. Men speelt telkens op het prachtige parcours langs de waterkant aan tennisclub Aquila.”

“Later volgt hier meer uitleg over en zullen we ook de speeldata kunnen meedelen. Om af te sluiten wil ik meegeven dat de financiële middelen uit de bestaande kas verdeeld worden over voorlopig twee goede doelen. We kozen voor Kom op tegen Kanker en de MS Liga van Roeselare. Er kunnen nog goede doelen volgen maar dat is nog niet duidelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier