Vincent Coomans van Vincent: “Er moet eerst iets ergs gebeuren, dan zie je het positieve”

Vincent Coomans, Fré Mechele, Jonas Bruyneel en Bram Terryn zijn geselecteerd voor Sound Track, een nieuw pop- en rockconcours van Poppunt. © TVK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

‘Vincent’, de nieuwe groep rond Vincent Coomans, is geselecteerd voor Sound Track, een nieuw pop- en rockconcours van Poppunt. Voor hun optreden werkt Vincent samen met twee Kortrijkse kunstenaars: beeldend kunstenaar Bram Terryn en interieur- en modeontwerpster Charlotte D’Halluin.

Vincent Coomans (30) is educatief- en projectmedewerker in Bibliotheek Kortrijk en coördinator van Letterzetter Kortrijk. Hij is ruim 10 jaar samen met poëzieschrijfster Siel Verhanneman (29). In zijn vrije tijd is hij muzikant, hoewel hij nooit muzieklessen volgde. “Ik heb alles zelf aangeleerd, zonder opleiding. Ik ben al lang bezig met muziek, maar heb daar nooit veel mee gedaan”, zegt Vincent.

Hij maakte in 2018 dat toch zijn debuut met de groep Ho Bear en bracht de EP ‘Pattern’ uit. Sinds kort treedt Vincent opnieuw op, nu onder eigen naam met enkele muzikanten, waaronder Jonas Bruyneel, de voormalige Letterzetter van Kortrijk. “Het is tegenwoordig trendy om je groep je eigen naam te geven als frontman“, lacht hij. Hoe hij zijn huidige muziek omschrijft? “Ik ga voor het singer-songwriter repertoire. Niet enkel stem en akoestische gitaar, maar iets meer opengetrokken met bijkomende vocals en een country-accentje. Het zijn gevoelsmatige composities: eerlijk, oprecht, met niet te veel symboliek. Het mag niet te abstract zijn. Ik speelde al langer met het idee iets nieuws uit te brengen. Dat moment is nu gekomen.”

Hoop na verdriet

De nieuwe nummers werden geschreven na een moeilijke periode voor Vincent. “Ik heb in relatief korte tijd veel familie en vrienden verloren. Ik zat toen met veel vragen. Hoe ga je daarmee om? Hoe moet je verdriet en rouw plaatsen? Welke houding moet je aannemen? Ik ben beginnen schrijven en heb een uitweg gevonden in de muziek. Ik kan me meer uiten met muziek. Het is eerlijk en je spreekt meteen veel mensen aan”, vertelt Vincent openhartig. “Alle nummers zijn momentopnames van een rouwproces en verdriet. Ik heb een stukje van mezelf vrijgegeven met de hoop dat mensen zich daar in herkennen. Ik wil met mijn muziek rouwen en verdriet hebben meer bespreekbaar maken: het thema opentrekken. De nummers zijn wat donker, maar er is ook een lichtpuntje: hoop. Er moet altijd iets verdrietigs gebeuren om daarna het positieve te zien.”

Vincent is geselecteerd uit meer dan 1.000 deelnemers, de groep is bij de laatste 46. Een eerste try-out wordt gegeven op 28 september in Splinter op de site Sabbe in Kuurne. Op de show van 5 oktober de regionale selectie van Sound Track in De Kreun pakt Vincent uit met een totaalpakket. Zijn inspiratie haalde hij bij de Amerikaanse singer-songwriter Sufjan Stevens.

Totaalpakket

Voor de show werkt Vincent samen met twee Kortrijkse kunstenaars: beeldend kunstenaar Bram Terryn en interieur- en modeontwerpster Charlotte D’Halluin. “Sufjan werkt met een totaalpakket. Wij proberen dat ook te doen met speciale belichting en setting: alles moet samenkomen in een groot geheel. Bram maakt speciaal drie beeldhouwwerken die betrekking hebben op rouw en verdriet en een video-installatie. Charlotte maakt een lederen pak, maar meer kan ik daar niet over zeggen. het moet een verrassing blijven”, besluit Vincent.

Sound Track is een nieuw pop- en rockconcours met selectieshows in alle provincies, georganiseerd door Poppunt als vervolg van het vroegere concours Westtalent. Uit die 46 geselecteerden, komen dan weer 18 winnaars uit de bus, drie per regionale finale. Zij krijgen in 2020 een parcours op maat om zo gedurende één jaar lang te groeien als artiest. Dat parcours bestaat onder meer uit een bootcamp met inspiratiesessies, zakelijk advies en artistieke begeleiding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier