Viertal neemt deel aan 100 km-run als eerbetoon aan familielid: “Om verdriet te verwerken”

We herkennen v.l.n.r. Marieke Clincke, Bruno Anseeuw, Griet Creytens en Frederik Cloet. © KDV
Redactie KW

Griet Creytens, Frederik Cloet, Marieke Clincke en Bruno Anseeuw hebben zondag 22 maart 2020 met rood aangestipt in hun agenda. Dan vindt immers de 100 km-run voor Kom Op Tegen Kanker plaats in Knokke-Heist en de twee Wingense koppels willen daar samen als team aan deelnemen. Het doel? Minstens 2.500 euro inzamelen voor Kom Op Tegen Kanker. “Lopen is zuurstof”, getuigt Griet, wiens mama begin 2018 de strijd tegen kanker verloor.

Begin 2018 verloor Rosi Lannoo, de mama van Griet Creytens en tante van Bruno Anseeuw, de strijd tegen kanker. Haar overlijden blijft een aangrijpende gebeurtenis die nog vers in het geheugen ligt van haar familie en kennissen. Dat verdriet, maar ook de motivatie om andere lotgenoten een hart onder de riem te steken, is dan ook de hoofdreden waarom Griet samen met haar partner Frederik Cloet en haar neef Bruno Anseeuw en zijn vrouw Marieke Clincke als één team wil deelnemen aan de 100 km-run op 22 maart 2020.

Griet en Frederik zijn beiden afkomstig van Wingene-centrum en wonen er nu samen met hun kindjes Cyriel (8) en Elodie (1,5). Griet werkt op de marketingafdeling van de firma Rubio Monocoat en Frederik werkt voor BMW-garage Le Couter in Tielt. Marieke en Bruno wonen op Sint-Jan met hun kindjes Lieze (9) en Guust (6). Marieke is kleuterleidster in basisschool De Koorddanser in Meulebeke en Bruno werkt op zelfstandige basis als elektricien.

Gedeelde passie

“Marieke en ik stonden vorig jaar toevallig samen aan de start van de loopwedstrijd Dwars door Brugge”, legt Griet Creytens uit. “We kwamen zo tot de vaststelling dat we beiden eigenlijk echte loopliefhebbers zijn en vanuit die gedeelde passie is het idee ontstaan om deel te nemen aan de 100 km-run.” Marieke, geboren en getogen op Sint-Jan in Wingene, is door en door sportief. Haar man Bruno Anseeuw beschikt ook over een goeie conditie als lid van het brandweerkorps van Wingene. Ook Frederik houdt van een sportieve uitdaging hier en daar. “En voor mij is lopen zuurstof”, gaat Griet verder. “Lopen is de ideale manier om alles eens los te laten, stress maar ook verdriet te verwerken. Met onze gedeelde passie voor sport en lopen in het bijzonder hadden we snel een team van vier bij elkaar om deel te nemen aan de 100 km-run.”

Het mooie is dat zoveel lotgenoten zich op dezelfde manier inzetten en daaruit ook moed kunnen putten

Bedoeling is dat je als team van vier lopers een startbedrag inzamelt van minstens 2.500 euro. Dat bedrag gaat via Kom Op Tegen Kanker integraal naar wetenschappelijk onderzoek. “Iedereen kan een vrije bijdrage storten voor ons team en daarnaast spreken we bedrijven aan om ons te sponsoren. We gaan ook T-shirts laten bedrukken met logo’s op van sponsors die we dan tijdens de run zullen dragen“, legt Marieke enthousiast uit.

In totaal wordt er in lussen doorheen Knokke-Heist een afstand van 100 kilometer overbrugd met het team. Telkens na 10 km sluit er een extra deelnemer aan om zo uiteindelijk samen over de eindstreep te kunnen lopen. Marieke en Frederik hebben al beslist dat zij 30 en 40 kilometer voor hun rekening gaan nemen. Griet zal 20 km lopen en Bruno sluit als laatste aan om 10 kilometer mee te lopen.

Persoonlijke reden

Ondertussen zijn er al bijna 800 teams ingeschreven. “Dat is ook wel het mooie aan dit initiatief: dat zoveel lotgenoten zich op dezelfde manier willen inzetten voor Kom Op Tegen Kanker en daaruit tegelijkertijd ook moed kunnen putten. Ieder team die aan de 100 km-run deelneemt, heeft wel een persoonlijke reden”, zegt Griet nog. De komende maanden zullen Griet, Frederik, Marieke en Bruno nog volop verder trainen om op zondag 22 maart 2020 een mooie prestatie te kunnen neerzetten.

Wie het team wil steunen of meer info wil over de 100 km-run kan terecht op www.de100kmrun.be/team/team-r. Elk deelnemend team heeft immers op de site van de 100 km-run een eigen pagina van waarop je rechtstreeks kan steunen. Steunen kan ook door een vrij te kiezen bedrag te storten op het rekeningnummer van Kom Op Tegen Kanker: BE56 7360 3575 6688 met vermelding van ‘GIFT’ (belangrijk!) en de code van dit team: 340073960.

(Kim De Vos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier