VIDEO – Zwevegemse piloot (67) geëerd op begrafenis met ‘Missing Friend Flight’

Ignace Ryssaert was een grote luchtvaartliefhebber. (gf)
Redactie KW

In de Sint-Amanduskerk in Zwevegem is woensdag afscheid genomen van Ignace Ryssaert. Hij overleed op 31 juli aan de gevolgen van kanker op 67-jarige leeftijd. Ignace was piloot, een grote liefhebber van vliegtuigen en voorzitter van de Royal Zoute Aviation Club. Ter ere van Ignace vloog een Missing Friend Flight over Zwevegem.

Op woensdag 31 juli overleed Ignace Ryssaert in Kortrijk na ziekte. De geboren Zwevegemnaar was de echtgenoot van Monique Vandekerckhove en vader van Nele (met Mike Allaert) en Tine (met Frederik Roelens). Met Laure, Thibau, Elise en Mathisse had hij ook vier kleinkinderen. Ignace Ryssaert is de voormalige ceo van Rycobel nv, een toonaangevend bedrijf in het meten van productkenmerken en het aanbieden van nieuwe oplossingen om statische elektriciteit te vermijden. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een internationale speler. Hij was er ook nog voorzitter van de raad van bestuur en bleef na de verkoop van het bedrijf een tijdje als consultant aan de slag.

https://www.youtube.com/watch?v=DkGgFH0vH88

In zijn vrije tijd ontpopte Ignace zich tot een goede en bekwame piloot. In maart 1977, op 26-jarige leeftijd, vloog hij zijn eerste vlucht als tweede piloot. In augustus van datzelfde jaar volgde zijn eerste solovlucht. Gedurende zijn meer dan 40-jarige carrière als piloot deed hij bijna wekelijks een vluchtje. Zijn meest memorabele vliegervaring was de landing met OO-WVS (Cessna 172) op het eiland Elba.

100ste verjaardag

In de Royal Zoute Aviation Club vzw in Wevelgem was Ignace achtereenvolgens schatbewaarder, secretaris en sinds 2008 voorzitter. Hij had er een vliegschool, begeleidde luchtdopen en hielp mensen bij het halen van een vliegbrevet. Ignace was ook een van de oprichters van EBKT vzw, wat staat voor Europa, België, Kortrijk. Die vzw promoot en ondersteunt de activiteiten van de luchthaven en wil er mee voor zorgen dat alle bedrijven langs de runway elkaar kennen. Als voorzitter was hij een voortrekker. In 2017 organiseerde EBKT vzw nog het evenement voor de 100ste verjaardag van het vliegveld in Wevelgem. 8.000 mensen bezochten toen de Wevelgemse luchthaven.

Als eerbetoon vlogen sportvliegtuigjes over Zwevegem. (foto CLL)
Als eerbetoon vlogen sportvliegtuigjes over Zwevegem. (foto CLL)

Ignace was ook ondervoorzitter van de Vereniging van Vlaams Motor Vliegclubs, bestuurslid van de Vlaamse Lucht- en Ruimtevaartinitiatieven en secretaris-generaal van VCL. De uitvaart vond woensdag plaats in de Sint-Amanduskerk in Zwevegem. Als eerbetoon vond er na afloop een Missing Friend Flight plaats, waarbij twee vliegtuigen samen over de kerk vlogen. De twee piloten sturen daarna van elkaar weg. De Missing Friend Flight kent zijn oorsprong in WO I: vliegeniers zagen deze vlucht als een laatste eresaluut aan hun gevallen kameraden.

(EDB/CLL – begr. Cedric Messiaen, Zwevegem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier